Ζωή με το κουπόνι

12:20 4/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Ζωή με το κουπόνι δηλαδή, κατά το «Ζωή με το κομμάτι» του Π. Καρασούλου, εκείνο το τραγούδι που κυκλοφόρησε το ’88 με τη Γαλάνη και τη μουσική του Κορκολή.

Γράφει η Γκίζα

«Ζωή με το κομμάτι δηλαδή να δίνεις όσα έχεις μετρημένα να μένει αυτή η γεύση η στυφή κι απ' την αρχή να 'ναι όλα τελειωμένα». Αν αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για όσους βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, τότε… «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια κι ορφανά πουλιά της ερημιάς», όπως έλεγε το λαϊκό του Παπαδόπουλου και του Ξαρχάκου.

Δεν είναι ανάγκη να διαβάζει κανείς Τσέχωφ για να εκτιμά τη δουλειά. Ακόμη κι εκείνος

που χτυπάει δωδεκάωρο στο κάτεργο, όταν μένει λίγες μέρες σπίτι, φρικάρει και προτιμά να γυρίσει στο εργασιακό καθεστώς που του «ρουφάει το αίμα», ταυτόχρονα όμως τον κάνει να νιώθει δημιουργικός και αυτόνομος.

Ποιος είναι αυτός άραγε που γουστάρει να ζει με κουπόνια; Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε χρειάστηκε να μείνει σπίτι για ένα διάστημα αναγκαστικά, το σίγουρο είναι πως προτιμά την όποια δουλειά από το σπίτι του, αλλιώς δεν θα πέφτανε βροχή κάτι μηνιάτικα των 450 ευρώ με μπλοκάκι.

Έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο καιρό θα χρειαστούμε ομαδικώς κουπόνια για ψυχιάτρους. Ψυχολογική υποστήριξη και επαναπροσδιορισμό της λέξης αξιοπρέπειας. Έχω την εντύπωση πως όταν ο Βαρουφάκης λέει, ότι οι Έλληνες προτιμούν την αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τα χρήματα, έχει στο μυαλό του άλλη ερμηνεία για τη λέξη που συνεπάγεται πως ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει την αξία του. Όσο και να το θέλουμε, η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται με κουπόνια ούτε με ωραίες υποσχέσεις. Η ελεημοσύνη είναι μάλλον χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά γεννά αντιπάθειες και μίση. Ανάμεσα σε εκείνον που ελεημονεί και σε αυτόν που δέχεται την ελεημοσύνη μεσολαβεί ο οίκτος, που απλά επιτείνει το αίσθημα της αναξιοπρέπειας.

Αν υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία σήμερα, είναι γιατί πολλοί από εκείνους που τον ψήφισαν, ακολούθησαν το επιτυχημένο motto του Cutty Sark. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ήταν πιωμένοι ή πως όταν ακολουθεί κανείς την καρδιά του γυρεύει απλά λίγα ψίχουλα αγάπης…

Το διαβάσαμε στο Protagon.gr

The post Ζωή με το κουπόνι appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα