Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

12:37 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έφτασε Προεδρικού Μεγάρου για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ λίγα λετπά αργότερα έφτασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ακολούθησε και αμέσως μετά έφτασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολούθησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Τελευταίος κατέφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους, δεν έλειψαν τα χαμόγελα ενώ στο τραπέζι έκατσαν ως εξής:

Αριστερά του Προκόπη Παυλόπουλου έκατσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος ενώ δεξιά έκατσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός στου Πολιτικούς Αρχηγούς:

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους. Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Η στάση τής κυβέρνησης

Τους άξονες της κυβέρνησης έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο:

Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

-Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

-Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

-Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
-Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας.

Η αντιπολίτευση

Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της κυβέρνησης που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και κάνει λόγο για πολιτική αποτροπής και όχι μόνο φιλοξενίας και αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος.

Μέσα στην εβδομάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό. Από γαλάζιο στρατόπεδο ζητούν:

τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ζήτησε την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και προσθέτει ότι “Είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,

-η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς.

-Το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.

-Με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο «μια τρύπα στο νερό».

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.

Οι προτάσεις του Ποταμιού

Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον ορισμό ενός υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης αφού δήλωσε ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι έχει και συγκεκριμένο πρόσωπο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει την συμφωνία των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του.

Επιπλέον το Ποτάμι έχει προτείνει:

- Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.

Άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

-Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων.

-Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

-Πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

The post Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα