Ξανά μαζί Βενιζέλος, Σημίτης και Παπανδρέου – Φωτιές άναψαν οι φιλοΣΥΡΙΖΑίοι

11:26 4/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σημερινή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη καθώς θα εμφανιστούν και θα μιλήσουν διαδοχικά στο συμπόσιο πολιτικού προβληματισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του στην αρχηγία και πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι

η πρώτη φορά από την ημέρα που έγινε αρχηγός ο κ. Βενιζέλος, που ο κ. Σημίτης λαμβάνει μέρος σε μία κομματική εκδήλωση και επίσης είναι η πιο δυναμική παρουσία του κ. Παπανδρέου κατά το ίδιο διάστημα στο κομματικό σκηνικό.

Ο κ. Σημίτης αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του για το νέο ρόλο της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό του στίγμα ενώ ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα κάνει μία νέα αποτίμηση της πρωθυπουργικής του θητείας, υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές επιλογές του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για αυτή την επανασυσπείρωση του κόμματος και κινητοποιούνται για την επιτυχία της εκδήλωσης ήδη από χθες, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων. Από τις ομιλίες κατέστη σαφές πως πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ είναι διατηρήσει ένα κρίσιμο μέγεθος και ρόλο στην πολιτική σκηνή και να μην συνθλιβεί ανάμεσα στο νέο δίπολο που διαμορφώνεται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γύρω από τον προβληματισμό αυτό υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις από ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη, που μίλησαν στο συμπόσιο την Τρίτη.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης για παράδειγμα είπε ότι «η κεντροαριστερά πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40% του ελληνικού λαού» και επιτέθηκε στον «αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό στον οποίο στηρίζεται ανιστόρητα το σκηνικό του νέου διχασμού», όπως είπε.

Ο Δημήτρης Ρέππας επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει μόνο ως κεντροαριστερά και ότι δεν πρέπει να απορρίψει την προοπτική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι ομιλητές κατά την πρώτη ημέρα και αναμένεται και οι περισσότεροι, που θα παρέμβουν την Τρίτη, τάσσονται υπέρ μίας ευρείας συνεργασίας στην κεντροαριστερά, με αναζήτηση νέων κοινών τόπων ανάμεσα στις διάσπαρτες και κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Και μία πρόσκληση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να περιέχει και η ομιλία του κ. Βενιζέλου, στο κλείσιμο των εργασιών.

Tο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του συμποσίου έχει ως εξής:

4 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 11:00, Αίθουσα Ιφιγένεια

4η Συνεδρία: Κράτος και οικονομία πριν και μετά την κρίση (ώρα έναρξης 11:00 - ώρα λήξης 12:30)

Προεδρείο: Βασίλης Ράπανος & Παναγιώτης Αλαμάνος

Εισηγητές:

Αναστάσιος Γιαννίτσης,πρώην υπουργός:Ιδεολογία και οικονομικές πολιτικέςΧριστόφορος Σαρδελής,Οικονομολόγος:Τράπεζες και χρηματοδότηση της ανάπτυξηςΝίκος Χριστοδουλάκης,Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός:Για μια έξοδο από το μνημόνιο και όχι από το ευρώΦίλιππος Σαχινίδης:Η αβέβαιη πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίαςΑρίστος Δοξιάδης,Οικονομολόγος:Κόμματα, επιχειρήσεις, προνόμια και ανταγωνισμός

5η Συνεδρία: Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική (ώρα έναρξης 13:00 - ώρα λήξης 14:15)

Προεδρείο: Παρασκευάς Αυγερινός & Συλβάνα Ράπτη

Εισηγητές:

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:Η Ευρώπη ως διαχρονική πρόκληση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίαςΛίνα Παπαδοπούλου,Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ:Το ΠΑΣΟΚ και η προοπτική μιας Ευρωπαϊκής ΟμοσπονδίαςΙωάννης Ζαφειρόπουλος,πρώην υφυπουργός Εξωτερικών:Διεθνείς οικονομικές σχέσεις- για την εξωτερική πολιτική του μέλλοντοςΆννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του ΕΚ:Η Ελλάδα στη νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ: Από τη μετάθεση στην ανάληψη ευθύνης

6η Συνεδρία: Η θεμελίωση και η κρίση του κοινωνικού κράτους (ώρα έναρξης 14:45 - ώρα λήξης 16:00)

Προεδρείο: Δημήτρης Κρεμαστινός & Αθηνά Δρέττα

Εισηγητές:

Ηλίας Μόσιαλος,Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στοLondonSchoolofEconomicsandPoliticalScience:Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας;Γιώργος Κουτρουμάνης: Οι διαρκείς προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματοςΙωάννης Κουκιάδης,Ομότιμος καθηγητής νομικής ΑΠΘ :Ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής προστασίας στον αιώνα της οικονομικής παγκοσμιοποίησηςΠασχάλης Αγανίδης,Οικονομολόγος - Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης:Η επαναεπινόηση της "αλλαγής" και ο ρόλος των ιδεών στην προοδευτική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους

7η Συνεδρία: Από την κρίση στην Ανασυγκρότηση (ώρα έναρξης 16:30 - ώρα λήξης 18:15)

Προεδρείο: Νάσος Αλευράς & Γιώργος Βερνίκος

Εισηγητές:

Πέτρος Ευθυμίου:Παγκοσμιοποίηση και προοδευτική έξοδος από την κρίση, χωρίς νοσταλγίες και παραμύθιαΒάσω ΠαπανδρέουΕλλάδα σε κρίση. Οι ευθύνες και η πορεία προς την ανασυγκρότηση. Πως και με ποιουςΝίκος Μπίστης:Το ΠΑΣΟΚ και η άλλη αριστερά: μια δύσκολη σχέσηΝίκος Μαραντζίδης,Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Παν. Μακεδονίας:Η κομματική δημοκρατία σε κρίση: το «μετά»Κυριάκος Πιερρακάκης,Πολιτικός Επιστήμονας, Υπ. Διδάκτωρ Παν/ου Οξφόρδης:Σοσιαλδημοκρατία: Αποτίμηση και προοπτική ενός υποδείγματοςΓιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:Η ερμηνεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ως επίκαιρο πολιτικό διακύβευμα

Επετειακή εκδήλωση 4 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 18:30, Αίθουσα Αντιγόνη

Σύντομη παρουσίαση των συμπερασμάτων του συμποσίου από τον Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστο ΔερβένηΟμιλία Κώστα ΣημίτηΧαιρετισμός Νίκου Ανδρουλάκη, γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚΟμιλία Γιώργου ΠαπανδρέουΧαιρετισμός Παύλου Χρηστίδη, γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚΚεντρική Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου - Οι προοπτικές για τη χώρα και την παράταξη

* Οι εργασίες μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο

Keywords
Τυχαία Θέματα