«Ξαφνικός θάνατος» για το ΕΚΑΣ – Δύο σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις, κλείδωσαν οι συντελεστές για την εθνική

Δύο εναλλακτικά σενάρια για την τύχη των επικουρικών συντάξεων και την επίσπευση της κατάργησης του ΕΚΑΣ, θα εξετάσουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών.

Στον απόηχο της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά, διαπραγματευτικής συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών μας, η οποία δεν κατάληξε σε συμφωνία, οι δύο πλευρές καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι.

Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ελληνική πλευρά υπαναχωρεί του ορίου των 1.400 ευρώ, ως άθροισμα από κύρια και

επικουρική σύνταξη και περιορίζει το «δίχτυ ασφαλείας» για τους συνταξιούχους στα 1.300 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την δραστική περικοπή 700 εκατομμυρίων ευρώ από τις επικουρικές, πρότεινε:

1. Την ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ για την πλειονότητα των δικαιούχων από το 2017. Φέτος, βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί, ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί κατά 20%. Το επόμεν\ο έτος, όμως, η καταβολή του ειδικού επιδόματος θα διακοπεί στο 50% ή ακόμα και στο 70% των δικαιούχων. Το 10% των δικαιούχων, θα λάβει το ΕΚΑΣ και το 2018, όποτε σταματά οριστικά η καταβολή του. Έτσι καλύπτεται αφενός η μνημονιακή δέσμευση που θέλει αντικατάσταση του ΕΚΑΣ έως το 2019, αφετέρου μειώνεται σημαντικά η συνταξιοδοτική δαπάνη για τα επόμενα δύο έτη. Υπενθυμίζεται ότι, το ΕΚΑΣ κόστισε το 2015 περίπου 950 εκατ. ευρώ, για 350.000 δικαιούχους. Με δεδομένο ότι έχει προϋπολογιστεί για φέτος πως το ΕΚΑΣ θα στοιχίσει 223 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειώσει άμεσα τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ για το 2017, στερώντας το συγκεκριμένο βοήθημα από 170.000 δικαιούχους. Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια ευρώ μείωσης, θα προέκυπταν το 2018.

2. Τη μείωση των επικουρικών κατά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ.

3. Τη χρήση του αποθεματικού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

4. Και το σημείο- κλειδί, την αύξηση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση είτε, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα για μια τριετία είτε, κατά μια μονάδα για έξι έτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητούσε μέχρι πρότινος την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ και η ευρωπαϊκή πλευρά ανέβαζε τον πήχη τουλάχιστον στα 500 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση, που γίνει δεκτή από την Αθήνα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε ανοίγει ο δρόμος για… περικοπές διαρκείας, κάθε φορά που το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης διαπιστώνει έλλειμμα, δεδομένου ότι το κράτος δεν θα συμμετέχει στην οικονομική ενίσχυση του ταμείου.

Κλείδωσαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης

Ως προς την εθνική σύνταξη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην χορήγηση ολόκληρου του ποσού (384 ευρώ) με την συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Με 15 έτη ασφάλισης, το πόσο θα ξεκινά από 345 ευρώ και θα αυξάνεται σταδιακά 2% για κάθε έτος ασφάλισης μέχρι τα 20.

Για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, οι δανειστές φέρονται να συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39 έως 42.

Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης, δεν ξεπερνά το 40,7% (για την ανταποδοτική σύνταξη), αντί του 45% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, τα μεικτά ποσά των κύριων συντάξεων θα κυμαίνονται από 414,30 ευρώ έως 1.318 ευρώ, με βάση τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης που συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι επικεφαλής των Θεσμών.

Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».

Οι κλίμακες των ποσοστών, ωστόσο, ενθαρρύνουν την ασφάλιση για περισσότερα χρόνια (όπως ζήτησαν οι Θεσμοί). Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης ενός υψηλόμισθου με αποδοχές 2.000 ευρώ, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, φτάνει στο 65,90% (1.318 ευρώ μεικτά) ενώ του χαμηλόμισθου των 600 ευρώ με τα ίδια χρόνια, στο 107% (θα λάβει σύνταξη 664,20 ευρώ).

Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης όσων θα έχουν συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, στα 40 έτη ασφάλισης, διαμορφώνεται στο 85,10%, για τα 1.500 ευρώ στο 72,30% και για τα 2.000 ευρώ θα είναι 65,90%.

Τα παραπάνω ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για τον επανϋπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή «ενιαίου κανόνα» για όλους τους συνταξιούχους. Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, «πέρασε» από τους Θεσμούς, προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα καταβάλλονται στο ύψος που είχαν.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανϋπολογισμό, το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά «απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχηση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς». Για τις νέες ή και εκκρεμείς προβλέπονται, πάντως περικοπές («σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδόμενης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς θα καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά»).

The post «Ξαφνικός θάνατος» για το ΕΚΑΣ – Δύο σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις, κλείδωσαν οι συντελεστές για την εθνική appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα