Βορίδης-Γεωργιάδης: Από «Διόσκουροι» σε ΛΑΟΣ και Ν.Δ., εχθροί και δύο ξένοι

Η δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα από τον Μάκη Βορίδη αποτέλεσε το κύκνειο άσμα στη στενή σχέση του με τον Άδωνι Γεωργιάδη και την κοινή πολιτική πορεία των δύο ανδρών εδώ και 10, περίπου χρόνια, όταν ο scouter της πολιτικής, Γιώργος Καρατζαφέρης τούς «ψάρεψε» από τις ακραίες παρυφές της Δεξιάς και τους ενέταξε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Γράφει ο Δημήτρης Σαρρής

Οι δρόμοι τους έτσι διασταυρώθηκαν την εποχή του «ξεπετάγματος» του ΛΑΟΣ, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Μάκης Βορίδης ήταν ήδη γνωστός από το Ελληνικό Μέτωπο που δημιούργησε ο ίδιος, λαμβάνοντας μηδενικά ποσοστά σε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, καθώς και τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά πάνελ περιθωριακών εκπομπών σε σταθμούς τοπικής εμβέλειας, όπου πρώτος άρχισε να σηκώνει την παντιέρα κατά των μεταναστών. Νωρίτερα, είχε διατελέσει αρχηγός της ΕΠΕΝ, της χουντικής νεολαίας απ' όπου πέρασε ο Νίκος Μιχαλολιάκος και είχε ιδρύσει από τις φυλακές ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έγινε γνωστός κυρίως λόγω της υπεράσπισης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Πλεύρη για τους Εβραίους στις δικαστικές αίθουσες - εξ ου και η στενή του φιλία με τον Θάνο Πλεύρη, γιο του Κωνσταντίνου. Επιπλέον, πρόβαλε ως αστέρας στις ίδιες περιθωριακές τηλεοπτικές συχνότητες με τον Μάκη Βορίδη, όπως ακριβώς έκανε τότε και ο τρίτος της παρέας, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Και οι δύο έκαναν ό,τι ακριβώς και σήμερα: πούλαγαν βιβλία. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν ήταν φοιτητής, ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να εγκατέλειψε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και να εντάχθηκε στους «Νέους Ορίζοντες», τη φοιτητική παράταξη της «Πολιτικής Άνοιξης» που είχε ιδρύσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη Βουλή πρώτη φορά μπήκαν το 2007, με τη «σημαία» του ΛΑΟΣ. Κι ενώ ο Μάκης Βορίδης άρχισε να διακρίνεται για τις ρητορικές του ικανότητες και αρκετοί, συνάδελφοί του και μη, υποστήριζαν έκτοτε ότι «αυτός κάποια στιγμή θα γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ή ακόμη και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», ο Άδωνις Γεωργιάδης έγινε περισσότερο γνωστός χάρη στο lifestyle και το γάμο του με την Ευγενία Μανωλίδου. Οι φωτογραφίες τους κοσμούσαν τα εξώφυλλα περιοδικών και τις «χαλαρές» στήλες των εφημερίδων, εν μέσω γκρίνιας από τους άλλους βουλευτές του ΛΑΟΣ για την υπερπροβολή του από τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως τις μεσημεριανές εκπομπές... κοινωνικής κριτικής.

Η φυγή από τον ΛΑΟΣ και η «μετεγγραφή» στη Ν.Δ.

Γρήγορα, λόγω της υπερπροβολής τους, αλλά και μιας προσπάθειας να «ξεπλυθεί» το πολιτικό παρελθόν τους από τα media, των οποίων και οι δύο υπήρξαν αγαπημένα παιδιά, φάνηκε ότι θα αποτελέσουν ξένο σώμα στον ΛΑΟΣ. Όμως, η πολιτική κρίση και η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 έφερε τους «Διόσκουρους» στην κυβέρνηση: ο Μάκης Βορίδης έγινε υπουργός Μεταφορών και ο Άδωνις Γεωργιάδης υφυπουργός Ναυτιλίας.

Μολαταύτα, η απόφαση Καρατζαφέρη να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε το «σχίσμα». Και οι δύο ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο, κατά παράβαση της κομματικής γραμμής του ΛΑΟΣ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία. Έτσι, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο τέσσερα 24ωρα για να κατηφορίσουν από την Καλλιρρόης στη Συγγρού - δηλαδή, από τον ΛΑΟΣ στη Ν.Δ.

Και οι δύο φωτογραφήθηκαν παρέα με τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας περιχαρείς, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, παρά την πικρία του και το δημόσιο χαρακτηρισμό «προδότες», δεν έπαψε να δηλώνει δημοσίως ότι και οι δύο αποτελούν πολιτικά παιδιά του. Και έτσι είναι η πραγματικότητα, αν κάποιος αναλογιστεί ότι πέταξε πάνω από τον Μάκη Βορίδη την ταυτότητα του «φασίστα με το τσεκούρι» και έβγαλε από την αφάνεια τον Άδωνι Γεωργιάδη, οδηγώντας τον τελικά μετά βαΐων και κλάδων στη Ν.Δ.

Παρά τις αντιδράσεις παραδοσιακών «γαλάζιων» στελεχών, και οι δύο συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις σε δύσκολες περιφέρειες: ο Μάκης Βορίδης στο Υπόλοιπο Αττικής και ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Β' Αθήνας. Πλέον είναι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ο ΛΑΟΣ αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν από τον πολιτικό χάρτη.

Όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, έτσι και τώρα αξιοποιούνται στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αρχικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αποτελελι τη γραμμή κρούσης της Ν.Δ. στη Βουλή, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου - αν και οι περισσότεροι θα ανέμεναν την υπουργοποίησή του. Κάτι που έγινε στον τελευταίο ανασχηματισμό πριν τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2014, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει στο υπουργείο Υγείας τον... Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ήττα της Ν.Δ., η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη διαδοχής

Η ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιανουαρίου και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βρήκε Βορίδη-Γεωργιάδη ομού στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ. Τα στοιχήματα είχαν αρχίσει ήδη να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιος εκ των δύο - με περισσότερες πιθανότητες υπέρ του Βορίδη - να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ., εφόσον εγκατέλειπε τη θέση του ο Αντώνης Σαμαράς. Πράγμα το οποίο έγινε αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο, μετά το δημοψήφισμα.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμως προέβαλε ένας από τους πιο ισχυρούς «δελφίνους», ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία του, ωστόσο τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του με τον Άδωνι Γεωργιάδη άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ η γαλλική εφημερίδα Liberation τούς αποκάλεσε ευθέως «ακροδεξιούς βαρόνους», διερωτώμενη για το πού βαδίζει η Ν.Δ. με αυτούς τους δύο.

Ξαφνικά, όλα ήρθαν τούμπα με το... σπριντ Γεωργιάδη να προλάβει τις υποψηφιότητες, εκείνο το απόγευμα Παρασκευής του Σεπτεμβρίου. Η απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ. με... δανεικές υπογραφές, την ώρα που οι φήμες λένε ότι ο Μάκης Βορίδης τις είχε στο πιάτο και προειδοποίησε τον άλλοτε στενό φίλο του να μην προχωρήσει, σηματοδότησε για τους παροικούντες Ρηγίλλης και Συγγρού το οριστικό «διαζύγιό» τους. Απλώς, η ληξιαρχική πράξη υπογράφηκε σήμερα, με τη δήλωση Βορίδη υπέρ Τζιτζικώστα και την απάντηση Γεωργιάδη.

The post Βορίδης-Γεωργιάδης: Από «Διόσκουροι» σε ΛΑΟΣ και Ν.Δ., εχθροί και δύο ξένοι appeared first on KoolNews.

Keywords
ΛΑΟΣ, δυο ξενοι, βοριδης, εχθροι, αδωνις γεωργιαδης, νίκος μιχαλολιάκος, ευγενία μανωλίδου, καρατζαφερης, εκλογες, αθηνα, συμμετοχή, επεν, μιχαλολιάκος, σαμαρας, βουλη, lifestyle, media, παπανδρεου, παπαδημος, μνημονιο, ψηφοφορία, ψηφοδελτια, μαΐου, ιουνίου, καλοκαιρι, συριζα, δημοψηφισμα 2015, liberation, σπριντ, Αντωνης Σαμαρας, βιβλια, δημοτικες εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, μετεγγραφές φοιτητών, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, μιχαλολιάκος, νίκος μιχαλολιάκος, βουλευτες, δαπ, ηγεσια, ηττα, νδφκ, φημες, φημες λενε, φιλια, φωτογραφιες, ωρα, αδωνις, ανοδος, ασμα, βελοπουλος, γινει, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, εγινε, ευγενια, εποχη, ευγενία μανωλίδου, εφημεριδα, υφυπουργος, κυβερνηση, μαΐου, ουσιαστικα, παιδια, πιθανοτητες, συμμετοχή, σωμα, σπριντ, συχνοτητες, ταυτοτητα, υπουργειο υγειας, συγγρου, φαινονται, φυγη, φοιτητης, φορα, ψηφοφορία, δημητρης, εκπομπες, φυλακες, υπουργειο, ιουνίου, κωνσταντινου, lifestyle, liberation, media, της παρεας, τουμπα, θεσεις, υγειας, επεν
Τυχαία Θέματα