«Βόμβα» Προβόπουλου: Δύο φορές απαγόρευσα στο ΤΤ να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια

Απαντήσεις για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έδωσε ο Διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,

μίλησε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και εξήγησε μεταξύ άλλων γιατί μετά το PSI η Τράπεζα κρίθηκε μη βιώσιμη. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου». Στον πλαίσιο αυτό, συνέχισε λέγοντας πως τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

Τότε η ΤτΕ τόνισε ότι αν το Τ.Τ. ήθελε να επεκταθεί πέραν της πίστης των καταναλωτών, θα έπρεπε να την ενημερώσει, διότι μέχρι το 2006 το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δεν ήταν εξειδικευμένο σε πιο σύνθετες μορφές τραπεζικών συναλλαγών, είπε και ανέφερε ότι «το 2006 έγιναν 2 επιτόπιοι έλεγχοι που εντόπισαν αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα. Γι’ αυτό βάλαμε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% και όχι 8%». «Δυο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των επόπτων», τόνισε.

«Μετά τα όσα ανέφερα, φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν απορίες γιατί το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο. Πράγματι, κρίθηκε ότι δεν ήταν μακροχρόνια βιώσιμο, με την έννοια ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοδύναμα και να αποπληρώσει την όποια κρατική βοήθεια ελάμβανε σε λογικό βάθος χρόνου» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος. Κι υπογράμμισε ότι «η ΤτΕ συνεργάστηκε και υποβοήθησε το έργο των δικαστικών αρχών παντοιοτρόπως, όπως το έκανε και σε άλλες ομοειδείς περιπτώσεις», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα κρίνουν για τις όποιες σκιές και ερωτηματικά υπάρχουν».

Ο Γιώργος Προβόπουλος ζήτησε να μην γίνονται «σχόλια γενίκευσης, που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και την ελληνική οικονομία». «Ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φοβίας μεταξύ των τραπεζικών στελεχών, θα οδηγούσε σε επιζήμια αποτελέσματα», προειδοποίησε. Ο κεντρικός τραπεζίτης κράτησε αποστάσεις από τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σημειώνοντας «η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων. Δεν γίνεται μια άτυπη διαδικασία που εγκρίνει τα δάνεια όπως πολλοί πιστεύουν» επισήμανε όμως ότι «μεμονωμένες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων που ελέγχονται από την Δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για γενικευμένες κρίσεις και σχόλια για σαθρό τραπεζικό σύστημα που είναι αβάσιμα και επικίνδυνα καθώς υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και ακυρώνουν τις προσπάθειες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας».

«Η ΤτΕ έπραξε αυτό που έπρεπε, τα δέοντα. Όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις ενημέρωσε τις αρχές», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές. «Η ΤτΕ βοήθησε τις ελεγκτικές αρχές παντιοτρόπως. Σε εμάς οι αρχές εξέφρασαν ευαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο κ. Προβόπουλος δήλωσε:

«Εως το 2006 το ΤΤ λειτουργούσε ως δημόσια υπηρεσία και όχι τράπεζα, με περιορισμένους κινδύνους. Το εσωτερικό σύστημα δεν ήταν εξειδικευμένο σε κινδύνους και η συνολική οργάνωση δεν διαπνέονταν από μια χρηματοπιστωτική κουλτούρα. Το 2006 η ΤτΕ έκανε 2 ελέγχους και εντόπισε προβλήματα και αδυναμίες. Λόγω αυτών η ΤτΕ όρισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από τις άλλες τράπεζες. Το 2008 έγιναν και άλλοι επιτόπιοι έλεγχοι. Όταν ανέλαβα εγω υποχρεώσαμε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις με υψηλότερο δείκτη κινδύνου. Ζητήσαμε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε την δραστηριότητα σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχουν ενημερώσει. Στις 13.4.2009 απαγορεύσαμε να δώσει επιπλέον επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν εφάρμοζε συγκεκριμένα κριτήρια.

Τον Ιούλιο μας ενημέρωσε για αλλαγές και την πρόθεση να επεκταθεί σε επιχειρηματικά δάνεια. Στις 21.10.2009 ζητήσαμε, η επέκταση να γίνει μετά από επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ και αφού βεβαίως διαπιστώναμε την επάρκεια και τις αλλαγές που μας είπαν. Όμως διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες. Το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός από εμένα με επιστολή μου 14.4.2010 που προέβλεπε ότι τα δάνεια μπορούν να δίνονται μονο σε εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων. Το 2011 η Black Rock αξιολόγησε όλες τις τράπεζες για διαδικασίες παροχής δανείων και τα χαρτοφυλάκια . Το ΤΤ εμφάνισε 7% πιθανές ζημιές επι του συνολικού χαρτοφυλακίου. Σε πρώτη ανάγνωση χαμηλό ποσοστό.

Όντως το ΤΤ είχε μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε στεγαστικά προς δημόσιους υπαλλήλους και γινόταν αποπληρωμή κατευθείαν από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Και αρκετά δάνεια ήταν με εγγύηση του Δημοσίου. Αυτό εξηγεί το χαμηλό ποσοστό. Όμως εάν επικεντρωθούμε στο ποσοστό ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια εκεί ήταν στο 33% πολύ υψηλότερο από της αγοράς και άλλων συστημικών τραπεζών. Διαμορφώθηκε μάλιστα σε πολύ μικρή περίοδο καθώς άρχισε να τα δίνει από το τέλος του 2008 και άρα ήταν δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Αν από το καλημέρα γίνετε κόκκινο ένα δάνειο κάτι ύποπτο συμβαίνει».

Πρόσθεσε «η Black Rock τα εντόπισε και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πολιτική της ΤΤ επιθετική. Είναι δεδομένο ότι οι ζημιές θα μεγάλωναν εάν η ΤτΕ δεν είχε επιβάλλει περιορισμούς. Στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος και προέκυψαν ερωτηματικά και σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις και ενημερώσαμε Αρχή για την αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και αυτό πάγια κάνουμε. Η Αρχή με αφορμή την αναφορά της ΤτΕ και με βάση άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε διαβίβασε τα πορίσματα της στην Δικαιοσύνη και ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις. Η ΤτΕ έπραξε τα δέοντα έχοντας θέσει το ΤΤ υπο στενή παρακολούθηση όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις. Η αξιολόγηση ευρημάτων ανήκει στην Δικαιοσύνη».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα