Βέτο από Μέρκελ σε Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

Μπλόκο φαίνεται πως θέλει να στήσει η Γερμανίδα καγκελάριος στην υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω άτυπου βέτο που θα ασκήσει εντός του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Σύμφωνα με το 24h.com.cy και τον αναλυτή Γιάννη Κουτσομίτη, η κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών προσώπων είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, ως Πρόεδρος του Eurogroup, είχε διαφωνήσει αρκετές

φορές με τις επιλογές της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Τώρα όμως που γίνεται πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του πρώην Λουξεμβούργιου Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Κομισιόν ως εκλεκτός του EPP, η άσχημη αυτή σχέση φαίνεται να παίρνει μορφή ανοικτής κόντρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά τις -ενδεχόμενες- υποψηφιότητες του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ και του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Έντα Κένι, καθώς ο Γιούνκερ θεωρείται ότι έχει «υπερβολική αυτοπεποίθηση» σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά θέματα. Σε αυτή της την αντίθεση η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται -σύμφωνα με το Spiegel πάντα- να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάν.

H γνώμη του Κάμερον είναι ότι ο Γιούνκερ αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη «γηραιά Ευρώπη» και ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν θα έπρεπε να είναι ένας πολιτικός από τις «νέες χώρες», όπως ο Πολωνός Τάσκ φερ' ειπείν. Ο Γιούνκερ βέβαια έχει την υποστήριξη πολλών χωρών του Νότου και μικρών χωρών, ενώ ο Τασκ φέρεται ως μια πιο «ουδέτερη τεχνοκρατική» προσωπικότητα.

Στην ανάλυσή του επί του ζητήματος , ο Γιάννης Κουτσομίτης αναφέρει:

Υπάρχει βέβαια ένα ουσιαστικό πρόβλημα στον -κατά το Spiegel- σχεδιασμό της Μέρκελ. Είναι το γεγονός ότι και ο Τασκ και ο Κένι είναι εν ενεργεία Πρωθυπουργοί και είναι αμφίβολο το αν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν πρόωρα τους Πρωθυπουργικούς του θώκους για μια αμφίβολης έκβασης προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποφασίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου, η τελική επιλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν θα γίνει σε συνέδριο του κόμματος στο Δουβλίνο στις 6 & 7 Μαρτίου. Οι επίσημες υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 13 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι τα τηλέφωνα των αρχηγών των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή.

Ο συμβολισμός και η ουσία

Η επιλογή του Γιούνκερ ή κάποιου άλλου «ουδέτερου τεχνοκράτη» για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφορά μόνο τον συμβολισμό ως προς την «γηραιά» ή τη «νέα Ευρώπη» αλλά αναδεικνύει κυρίως τη ουσιαστική και βαθιά διαφορά απόψεων που υπάρχει στους κόλπους του EPP γύρω από το ρόλο της Κομισιόν τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία κυρίως, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και άλλες μικρότερες χώρες θεωρούν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα τεχνοκρατικό ρόλο, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό λόγο πάνω στα Ευρωπαϊκά ζητήματα, και οι σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εθνικών Κυβερνήσεων ενώ ο Ευρωπαϊκός Νότος θα ήθελε μια πιο «πολιτική» Κομισιόν με ευρύτερες αρμοδιότητες και αυξημένους πόρους.

Η επιλογή -ή μη- λοιπόν του Γιούνκερ σηματοδοτεί μια πολύ πιο ισχυρή διαμάχη από αυτή καθεαυτή τη πληθωρική προσωπικότητα του Λουξεμβούργιου και διαπρύσιου Ευρωπαίου πολιτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα