Βενιζέλος: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακό, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και μας δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ αναφέρθηκε και την λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι υπόκειται

στην απόφαση που θα πάρει ο λαός μέσω δημοψηφισμάτων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το τρέχον εξάμηνο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι όλα θα γίνουν με σειρά: «Είναι το εξάμηνο του πλεονάσματος, της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της οριστικής εξόδου από την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αγωνιστεί ενωμένη για τους στόχους αυτούς. Συνεχίζοντας ο Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά κατά των ποικίλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι επενδύουν στην κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι κρίμα να επενδύει κανείς στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι όποιος δεν καταλαβαίνει την απόλυτη και μοναδική ιδιορρυθμία του ελληνικού δημόσιου χρέους δε μπορεί να μετάσχει σε σοβαρή συζήτηση γι αυτό. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης της οποίας το χρέος, στη μεγάλη του πλειονότητα, βρίσκεται στα χέρια δημοσίων θεσμών και εταίρων (στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και πρωτίστως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). «Χρειαζόμαστε έγκυρους θεσμικούς συνομιλητές, με πολιτική εγκυρότητα που να είναι σε θέση να καταλάβουν τεχνικά δεδομένα», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με πρόσχημα το χρέος, να διεξάγεται πάλι ανταγωνισμός μεταξύ διεθνών θεσμών, μεταξύ του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Εξάλλου, αναφορικά με το ζήτημα του σταυρού στις ευρωεκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και ο σταυρός προτίμησης δίνει κίνητρο στην ελληνική κοινωνία για αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Όπως είπε, έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, για να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον τους, να καλυφθούν τα κενά των πολιτικών κομμάτων και για να σταματήσουν «οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το διορισμό ευρωβουλευτών».

Τέλος, σε σχέση με το θέμα της μη συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές των μη κοινοτικών μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά την επιστημονική του άποψη αυτό δεν είναι σωστό και τόνισε ότι υπάρχει απολύτως σκόπιμη σύγχυση που ξεπερνά κάθε κανόνα λογικής. Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει εκδώσει αντίθετη άποψη. Εμείς δεν έχουμε κανένα πολιτικό λόγο ούτε πολιτική βούληση να αλλάξουμε κάτι που θεωρούμε ορθό και κεκτημένο, ανέφερε. Περιμένουμε από την ίδια κεντρική ένωση δήμων και περιφερειών να μας πει τί θέλει και ανάλογα με την τεκμηριωμένη απόφασή της θα δώσουμε μία λύση. Είτε να μη γίνει απολύτως τίποτα γιατί έχουμε κινηθεί στο πλαίσιο του συντάγματος, είτε να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες αλλαγές.

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση της οποίας η κεντρική ιδέα είναι να εφαρμοστούν προωθημένα και ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια αλλά με πράξεις, διατύπωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα ΜΟΕ αυτά αφορούν την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της, και τη δυνατότητα κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας στην Κύπρο, είπε και σημείωσε ότι η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφισμάτων. «Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, αυτή η συστράτευση και η καθολική αποδοχή, δεν μπορεί να εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση που είναι η αποδοχή και η έγκριση με δημοψήφισμα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΟΗΕ αποδέχεται ότι μόνο με δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο κοινοτικό κεκτημένο και στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα