Βάζει πλώρη για τις 1050 μονάδες το Χ.Α – Κατακόρυφη αύξηση του τζίρου

Πλώρη για τις 1050 μονάδες φαίνεται ότι βάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από νέα εντυπωσιακή άνοδο σήμερα χαρίζοντας στο δείκτη το τέταρτο ανοδικό σερί. Οι όποιες πολιτικές και ιδιαίτερα κοινωνικές εξελίξεις δεν τρομάζουν τους επενδυτές οι οποίοι με τη σειρά τους δείχνουν ότι θέλουν να πάρουν περισσότερα ρίσκα ποντάρωντας σε συνέχιση της ανόδου.

Είναι εμφανές ότι το τελευταίο διάστημα κάτι έχει αλλάξει στην αγορά, προς το καλύτερο, και αυτό φαίνεται στη κατακόρυφη αύξηση του

τζίρου. Ιδιαίτερα, ξένα μεγάλα σχήματα (funds) συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις αγορές στο ελληνικό χρηματιστήριο εξέλιξη ιδιαίτερα θετική. Όσον άφορα την ημερήσια διακύμανση, η αγορά ξεκίνησε πολύ δυναμικά, ίσως περισσότερο δυναμικά εδώ και αρκετό καιρό, με αυξημένο τζίρο από νωρίς, κινήθηκε με θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και εκτός από μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση που συντελέστηκε μεταξύ 13:40 – 15:40 το κλείσιμο ήταν θετικό και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Συγκεκριμένα είχαμε υψηλό ημέρας το 1025,17, χαμηλό το 1009,37 και κλείσιμο στις 1022,75 και το +2,19%! Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91 εκ. από τα οποία τα 8 εκ. αφορούσαν πακέτα σε ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ,ΦΡΙΓΟ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ΑΛΦΑ. Με θετικό πρόσημο το σύνολο σχεδόν του FTSE25 με εξαίρεση τον τίτλο της ΕΕΕ που έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2% στο 22,96. Ξεχώρισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 4,44% και στο υψηλό ημέρας των 2,35 ενώ ανάλογη κίνηση είχαμε και στους τιτλους των ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚΑ.

Από τον τραπεζικό κλάδο που το τελευταίο διάστημα δείχνει να «ξυπνάει» η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 2,25% και στα 3,18 (διάσπαση του 3,30 επιπέδου θα φέρει περισσότερα χαμόγελα), η μετοχή της ΑΛΦΑ με κέρδη 2,59% και κλείσιμο στο 0,594 ενώ στα χαμηλά ημέρας αλλά με θετικό επίσης πρόσημο οι μετοχές των ΠΕΙΡ (+2,27% και 1,35) και ΕΥΡΩΒ (+0,32% και 0,628). Σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ και με αυξημένο όγκο η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, όπου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού το τελευταίο διάστημα αγοραστές είναι ξένοι όπως επίσης και στα κρατικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και περισσότερο στη ΔΕΗ που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με ένα από τα πιο χαμηλά P/BV της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε τίτλους της μεσαίας/μικρής κεφαλαιοποίησης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν σήμερα το ΚΡΙ ΚΡΙ που συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα κερδίζοντας 2,40% και κλείσιμο κοντά σε ALL TIME HIGH, η μετοχή του ΝΗΡΕΑ που έκλεισε στα 0,435 καθώς και ο ΦΟΥΡΛΗΣ που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε με μεγάλα κέρδη 3,65%! Επίσης, ανοδική αντίδραση είχαμε και για το τίτλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ο οποίος κέρδισε 5,82% κλείνοντας στα 4,18.

Αφορμή για αυτή την ανοδική αντίδραση του τίτλου ήταν η απόφαση να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση μέσω της Βουλής, η οποία θα θεσπίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις λεγόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας. Με το μέτρο αυτό ικανοποιείται ένα από τα βασικότερα αιτήματα που είχε θέσει ο βιομηχανικός κλάδος σε σχέση με το υψηλό ενεργειακό κόστος, που καθηλώνει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Τέλος, η καλύτερη συμπεριφορά της ημέρας και δικαιωματικά παίρνει το τίτλο του «Chart of the Day» η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ που έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 7% και στα 17,5 ευρώ τιμή που είχε να γράψει από το Μάιο του 2011!

Σε μακροοικονομικό, πολιτικό επίπεδο στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως το πρώτο ραντεβού της τρόικας με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κλείστηκε για την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ανήμερα δηλαδή των γερμανικών εκλογών. Αύξηση 3,6% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ενώ ύφεση 3,8% αναμένεται ότι θα εμφανίσει φέτος η Ελλάδα, χαμηλότερη δηλαδή των αρχικών εκτιμήσεων που την τοποθετούσαν στο 4,2%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters. Θετικά και ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Άσμουσεν.

«Το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει, παρατηρούμε πρόοδο», σημείωσε το μέλος της κεντρικής τράπεζας ενώ στον αντίποδα η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε και πάλι την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρωζώνη μιλώντας χθες σε υποστηρικτές της, ενώ επανέλαβε ότι η βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έρχεται μόνο υπό προϋποθέσεις. Τέλος, από το μέτωπο των ΗΠΑ η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων που υλοποιεί κάθε μήνα για την τόνωση της οικονομίας έφερε απρόσμενα χαμόγελα στους επενδυτές διεθνώς μια κίνηση που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Άλμα σημείωσε το Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed και διαμορφώθηκε στις 22,3 μονάδες από 9,3 μονάδες τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2011. Το ευρώ σε σχέση με το δολάριο διαπραγματεύεται πέριξ 1,35 μετά από την απόφαση της FED, ο χρυσός κοντά στα 1,370 η ουγγιά και το brent στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Σερεβέτας Ιωάννης

Χρηματιστηριακός Σύμβουλος, Αναλυτής

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα