Βαφτίζει το κούρεμα ανοικτό δάνειο και θέλει να πληρώνει τόκους στο διηνεκές

12:13 3/2/2015 - Πηγή: KoolNews

Δύο φράσεις που αναδείχτηκαν στην κορυφή της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, το «κούρεμα» και η «αναδιάρθρωση» χρέους, μπαίνουν όπως όλα δείχνουν σε χρόνο - ρεκόρ στο αρχείο, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη «Financial Times», αλλά και τις διευκρινιστικές του δηλώσεις με τις οποίες προσπάθησε να καταλαγιάσει το θόρυβο περί αναδίπλωσης.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει διαγραφή μέρους του χρέους, το οποίο

ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: Ο πρώτος τύπος ομολόγων, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds», δηλαδή ομόλογα που ποτέ δεν αποπληρώνεται το κεφάλαιο), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η ανταλλαγή χρέους θα αποτελέσει ένα έξυπνο τρόπο να υπάρξει κινητικότητα για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η χρήση του όρου «κούρεμα», ο οποίος είναι μη αποδεκτός στη Γερμανία αλλά και σε άλλες πιστώτριες χώρες, καθώς υπονοεί ότι οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν απώλειες.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Θα πω: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας το δημοσιονομικό χώρο να το πράξουμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και να μη μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε»».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Οι διευκρινήσεις Βαρουφάκη

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης και τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Βαρουφάκης προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις κάνοντας λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες. Στην ανακοίνωση του βέβαια δεν εξήγησε τι ήταν αυτό που παρερμηνεύτηκε, προφανώς διότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά τον βρήκε αντίθετο η επιλογή της εφημερίδας να προτάξει (και μάλιστα στον τίτλο της σχετικής συνέντευξης) το ότι η ελληνική κυβέρνηση απεμπολεί τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους...

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα η Γ.Γ. Ενημέρωσης και είχε ως στόχο να αντιστρέψει τις εντυπώσεις.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ατό που προτάσσει πια ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγματευτική ατζέντα του είναι η ελάφρυνση χρέους μέσω εναλλακτικών εργαλείων, για την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των οποίων είναι εντεταλμένος να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του και από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης της Ελλάδας από έντοκα γραμμάτια στα 25 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την τελική συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη στο όριο εκδόσεων, τα 15 δισ. ευρώ, και ζητά επιπλέον 10 δισ. ευρώ, κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται διστακτικοί. Ο κ. Βαρουφάκης, ζήτησε επίσης, την άμεση επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δίνονταν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σακελλαρίδης: Εμείς θα το λέμε κούρεμα, τα τεχνικά θα τα βρει ο Βαρουφάκης

Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος δεν αποτελεί «κωλοτούμπα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Τρίτη. Όπως σημείωσε, η στρατηγική της κυβέρνησης για «κούρεμα» δεν αλλάζει, καθώς στόχος είναι να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι αυτός που ακούστηκε χθες από τον κ. Βαρουφάκη» επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Δεν έχουμε κάνει καμία απολύτως κωλοτούμπα. Ενδεχομένως, κάποιοι να δυσαρεστούνται που δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αυτό το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι'αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του.

Όταν λέμε διαγραφή, μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας απ' αυτούς τους τεχνικούς τρόπους είναι αυτός που ακούστηκε χθες σε παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη προς βρετανούς επενδυτές. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

Αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι αυτή τη στιγμή να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πραγματική ανάπτυξη».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας πάντα ότι «πολιτικά η θέση μας είναι η διαγραφή του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Τεχνικά είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών το πώς θα γίνει αυτό».

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Βαφτίζει το κούρεμα ανοικτό δάνειο και θέλει να πληρώνει τόκους στο διηνεκές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα