Τσίπρας: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν λειτουργεί

Ένα νέο κούρεμα των χρεών του Νότου πρότεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρώπη για την διεξαγωγή διάσκεψης για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Guardian,

ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε: «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που θα διαιωνίσει την αβεβαιότητα…Η Μέρκελ θα πρέπει να πει στο λαό της πριν τις (γερμανικές) εκλογές (του 2013) ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί…Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη νότια περιφέρεια». Παράλληλα τόνισε ότι όσο καθυστερούν οι πιστωτές την διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος του τεράστιου χρέους της Αθήνας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

«Γι” αυτό προτείνουμε μια διάσκεψη όπως εκείνη που έλαβε χώρα στο Λονδίνο το 1953, η οποία και ελάφρυνε την Γερμανία περίπου από το 60% του χρέους της. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας μια αξιόπιστη λύση. Δεν έχει σημασία που θα γίνει, αλλά θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αποτελεί ειρωνία», σημειώνει ο Guardian, «αλλά ως σύμμαχος η Ελλάδα ήταν παρούσα στην διάσκεψη από την οποία προέκυψε η συμφωνία για το χρέος που έβαλε τα θεμέλια για το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για ανάπτυξη στην Ελλάδα: «Ζητάμε επίσης χρόνο, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να επαναδιοχετεύσουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη…Είναι μια λύση που ωφελεί όλες τις πλευρές». «Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2009, το χρέος μας ήταν στο 120% του ΑΕΠ. Φέτος προβλέπεται επισήμως να φθάσει στο 175,6%. Και τώρα (ΕΕ και ΔΝΤ) λένε ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να αγγίξει το 124% του ΑΕΠ το 2020…Ας πούμε ότι έχουν δίκιο-αλλά πως θέλουν να φθάσουμε εκεί; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε μια έρημο» καταλήγει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα