Τσίπρας: Θέλω καθαρή αυτοδυναμία για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου

Ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση

κατά τη διακαναλική συνέντευξή Τύπου, ο κ. Τσίπρας, ζήτησε εκ νέου καθαρή εντολή.

«Είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είναι το διακύβευμα των εκλογών, την έχουμε ανάγκη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είπε.

Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες, σε μονολόγους, γιατί δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά μονό μια επικοινωνιακή στρατηγική του φόρου και τρόμου».

Επιπλέον, πραγματοποίησε «άνοιγμα» προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους τονίζοντας ότι απευθύνεται σε όλους «ανεξάρτητα αν έχουν ταλαντεύσεις και αμφιβολίες, αν βρέθηκαν πάλι στις κάλπες με την Αριστερά», ενώ έθεσε την αυτοδυναμία ως στόχο και διακύβευμα των εκλογών.

«Τα μνημόνια τα απορρίπτει την Κυριακή ο λαός - Θα συγκρουστούμε μέσα, έξω»

Τόνισε ακόμη πως τα μνημόνια τα απορρίπτει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη δέσμευση ότι «θα συγκρουστούμε και μέσα και έξω, προσθέτοντας πως έχει την αίσθηση ότι την επόμενη μέρα των εκλογών οι πιο σοβαρές συγκρούσεις θα γίνουν μέσα στη χώρα, και αυτές θα είναι με τη διαπλοκή.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, επανέλαβε την εκτίμησή του πως η Ευρώπη αλλάζει «και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει τη μεγέθυνση αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής στην Ευρώπη».

Για τη μεσαία τάξη

Ερωτηθείς τι μέτρα θα πάρει υπέρ της μεσαίας τάξης, επανέλαβε πως το αφορολόγητο θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ, καθώς και ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και στη θέση του θα μπει φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αναφέρθηκε επίσης και σε ρυθμίσεις οφειλών.

«Εξωθεσμικός οργανισμός η τρόικα»

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Πρόσθεσε πως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε. και επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει στροφή, να φύγει από την καταστροφική λιτότητα και να υιοθετήσει επεκτατικές πολιτικές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα πως η τρόικα είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός και συμπλήρωσε:

Είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγουμενης κυβέρνησης που δεν δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «έσβησε και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί για τα περί περιορισμένου χρόνου διαπραγμάτευσης», αποδίδοντας τα στενά χρονικά περιθώρια σε «επιδίωξη να δημιουργηθεί η αίσθηση του κατεπείγοντος».

«Πραγματικό χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου»

Κατά τον κ. Τσίπρα το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση είναι το δίμηνo Ιουλίου - Αυγούστου οπότε λήγουν ομόλογα άνω των 10 δισ. αλλά και το ίδιο το κόμμα επιθυμεί έως τότε να έχει βρεθεί μία «βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». Επεκτείνοντας τη θέση του σε σχέση με την Ευρώπη σημείωσε ότι μια τέτοια λύση έχει ανάγκη και η Ευρώπη, «ανάγκη από μία αλλαγή» όπως είπε, κρίνοντας ότι «αν δεν αλλάξει θα κλειδωνιστεί, δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τη γνωρίσαμε έως σήμερα».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν «πολύ σημαντικές δυνατότητες να καταλήξει με επιτυχία η διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο να πάμε δυνατή με καθαρή εντολή».

Μάλιστα, όπως είπε θα ζητήσει από όλους να βάλουν πλάτη. «Μου ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, δεν μπορούσα, εγώ θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση» είπε.

Αφού υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχει δύναμη στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως και με αυτοδύναμη πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες, «με τις δυνάμεις που θεωρούμε ότι δεν έχουνε την σκοπιμότητα να λειτουργήσουν κακόβουλα, υπερασπιζόμενοι τις λογικές των εταίρων ή των δανειστών, της τρόικας».

«Το κριτήριο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης θα είναι να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» συμπλήρωσε.

«Δεν αναγνωρίζω στην κ. Μέρκελ κάτι ξεχωριστό ως προς τους άλλους ηγέτες»

Για άλλη μία φορά υπογράμμισε ότι «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να κλείσει η κάλπη». Ωστόσο, όπως επισήμανε «έχουμε στρατηγική, δεν αναγνωρίζω στην κ. Μέρκελ να είναι κάτι ξεχωριστό ως προς τους άλλους ηγέτες. Είναι μία από τους 28 και γι' αυτό δεν θα τρέξω να συναντηθώ μαζί της».

«Στην Ευρώπη συγκρούονται δύο αντίθετες στρατηγικές» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο κ. Σόιμπλε και η φιλοσοφία του επιθυμούν την τήρηση στους κανόνες στη λογική ότι «οι κανόνες δεν αλλάζουν είτε αποδίδουν είτε όχι».

Απ' την άλλη πλευρά, υπάρχουν κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι που πιστεύουν στο 'κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την οικονομία' όπως είχε πει και ο κ. Ντράγκι».

«Εγώ το επεκτείνω σε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας'». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη για να υπογραμμίσει ότι «πέρα από τους νόμους των ανθρώπων υπάρχει και ένας υπέρτατος νόμος το δίκιο των ανθρώπων και τώρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσει ο λαός το δίκιο του».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει θα είναι στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, είπε πως δεν θέλει να σκεφτεί αυτό το σενάριο, γιατί «η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό διαπραγμάτευσης, με ξεκάθαρο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις».

Σημείωσε πάντως πως «δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας πρωτίστως υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα για μετεκλογικές συνεργασίας την επόμενη μέρα.

«Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει»

Σε ειδική ερώτηση που του τέθηκε για την ΕΡΤ, είπε πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, «χωρίς να πειραματιστούμε με μεθόδους αυταρχισμού». Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και θα είναι ένα από τα πρώτο νομοσχέδια.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρική εκλογή και αν θα επιλέξει τον Σταύρο Δήμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την εκτίμησή του στον κ. Δήμα δηλώνοντας, ωστόσο, ότι έχει συμβολίσει τις δυνάμεις του χθες.

Πρόθεσή του, όπως σημείωσε είναι η πρόταση του κόμματος να είναι μία πρόταση με κριτήριο «το κύρος του θεσμού όχι κατ' ανάγκην τις απόψεις αλλά τα δημοκρατικά καθήκοντα που ορίζει το Σύνταγμα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που το Σύνταγμα ορίζει. Αυτά θα είναι τα κριτήρια τα δικά μας».

Για τα Σώματα Ασφαλείας

Σε ερώτηση σχετικά με την Αστυνομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρόκειται για «ιστορική ευκαιρία να υπάρξει νέα προσπάθεια ιστορικής συμφιλίωσης ανάμεσα στον πολίτη και τα σώματα ασφαλείας. Καλύτερο και ισχυρότερο επαγγελματισμό, παρούσα εκεί που γίνεται το έγκλημα. Να προστατεύει τον πολίτη. Να σταματήσουν να φυλάνε περσόνες και βουλευτές. Να βρίσκονται στην γειτονιά, να σταματήσουν να πηγαίνουν κατά εκατοντάδες στις διαδηλώσεις αλλά να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα».

Αναφορικά με τα σχόλια περί αφοπλισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «έχει γίνει σπέκουλα». «Δεν πρέπει να φέρουν όπλα οι αστυνομικοί που είναι σε επαφή με πολίτες. Προβλέπεται σε Π.Δ. συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται θεσμικές τομές και περαιτερω εκδημοκρατισμός.

The post Τσίπρας: Θέλω καθαρή αυτοδυναμία για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου appeared first on KoolNews.

Keywords
τσιπρας, προγραμμα, αλέξης τσίπρας, στην κ, σταυρος δημας, συριζα, βουλη, νεα δημοκρατια, ενφια, συμμετοχή, ελλαδα, τροικα, νέα, τραπεζες, λύση, μερκελ, σόιμπλε, κυπρος, ΕΡΤ, συνταγμα, διαδηλωσεις, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αστυνομια, αφορολογητο, βημα, ομολογα, πλαισιο, αγορα, αμοιβαια, αμφιβολιες, αξιοπρεπεια, γειτονια, γινει, γινεται, δεδομενο, δυναμη, δυνατοτητα, δρομος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, επιτυχια, ευρωπη, ιδιο, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λύση, νικη, ομηροι, παμε, ραντεβου, ρυθμισεις, σεναριο, συζητηση, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδιο, σχολια, φορα, χρονικα, δικιο, ηγετες, χωρα, κυριακη, μια φορα, μπροστα, στην κ, σωματα, σωματα ασφαλειας, ταξιδι, χερια
Τυχαία Θέματα