Τσίπρας: Ναι, είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για Plan B – Ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όχι grexit

«Είχα δώσει εντολή, αυτονοήτως» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ώρα του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, πετώντας το γάντι στην ερωτούσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά της καταλόγισε «πολιτική σκοπιμότητα» για την ερώτηση που κατέθεσε. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στις κυβερνήσεις

του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν και για τίποτα και δεν προετοιμάστηκαν επίσης για τίποτα. Μίλησε δε για διαδικασια ολικής μεταμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ από σοσιαλιστικό κόμμα, αρχικά σε σοσιαλδημοκρατικό και δια των μνημονίων σε νεοφιλελεύθερο.

Σε μια από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις του εδώ και πολύ καιρό, ο πρωθυπουργός επετέθη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στην κυρία Γεννηματά «την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλο και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων, να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και σε κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτής». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις υποθέσεις των υποβρυχίων, στη λίστα Λαγκάρντ, στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο PSI, στα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ, στη διαδικασια μεταβιβασης ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. «Εκεί να ψάξετε για ποινικές ευθύνες υπουργών, όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχες διεκδίκησης για τα δίκια του ελληνικού λαού» ανέφερε ο πρωθυπουργός με ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσιπρας κάλυψε πλήρως τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα πεπραγμένα του. «Ο κύριος Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, μπορεί να έχει ευθύνες. Αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε πως είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό, όπως κάποιος πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυβε λίστες στα συρτάρια» τόνισε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας στην επίθεση στη Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας με έντονο ύφος πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να συνεχίσετε, λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».

«Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες μας λέτε;» ανέφερε σε μια πρωτοφανή σκηνή έντασης ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για τα όσα έλεγε πως η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ενώ δεν το έκανε, αν και θεωρητικά είχε τη δυνατότητα.

Μιλώντας για το Plan B, ο κύριος Τσιπρας υποστήριξε πως «είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το ευρώ», υπεραμυνόμενος του σχεδίου με τα ΑΦΜ, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να συμπορευτεί με την κυβέρνηση και να καταρτιστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιείται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Στη φορτισμένη ομιλία του, ο Αλέξης Τσιπρας ανέφερε πως η αντιπολίτευση ήταν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές. «Αυτό που έγινε με την Ελλάδα δεν ήταν η συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος, αλλά η επιβολή ενός προγράμματος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσιπρας, εμμένοντας στα περί συμπόρευσης της αντιπολίτευσης-και του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα-με τους δανειστές. Μάλιστα, ο κύριος Τσιπρας επέμεινε να απεμπολεί την ιδιοκτησια του προγράμματος, τονίζοντας πως δεν διαπραγματεύτηκε για 17 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής «επειδή έλεγα βάλτε μου και άλλα μέτρα και αυτοί έλεγαν όχι» και σημείωσε πως θα προσπαθεί διαρκώς να αλλάζει το μείγμα των μέτρων, με τα οποία ο ίδιος διαφωνεί, ώστε να ανακουφίζεται η κοινωνία.

Να σημειωθεί πως στην αίθουσα βρισκόταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ δεν προήδρευε ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ούτε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Τσιπρας, αλλά ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Δεν μας δίνουν χρήματα

Η δεύτερη ερώτηση που εκλήθη να απαντήσει ο πρωθυπουργός ήταν αυτή του Δ' αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη για τη μετανάστευση, με τον κύριο Κακλαμάνη να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για εξάμηνη απραξία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε καθαρά για προσφυγικές και όχι μεταναστευτικές ροές πλέον, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως νησιδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κύριος Τσιπρας χαρακτήρισε τη Μεσογειο ως «νεκροταφείο ψυχών» και έκανε ακόμα λόγο για όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θεωρούν πως η αλληλεγγύη είναι μια υπόθεση α λα καρτ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας στον μεγάλο αριθμό των 96.550 ανθρώπων, λόγω της κατάστασης στη Συρία και το Ιράκ, ενώ κατηγόρησε και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για πλημμελή προετοιμασία των δομών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών, παρά τις ενδείξεις από το τέλος του 2014 πως οι μεταναστευτικές ροές θα έβαιναν αυξανόμενες.

Σε αρκετά σημεία της απάντησης του ο κύριος Τσιπρας εγκωμίασε τη στάση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλο και σημείωσε πως πολλάκις η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία μαζί του. Διαρκώς ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης, ενώ έκανε λόγο και για επίτευγμα, όταν μίλησε για τον επιμερισμό των μεταναστευτικών ροών σε όλη την Ένωση επί τη βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ζήτημα του ελλείμματος χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενώ ανέδειξε και τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και αυτές διεθνών οργανισμών (Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες).

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιθαγένειας, λέγοντας πως πρέπει κρίσιμα ζητήματα να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και ιδεολογημάτων. «Παιδιά της πολιτείας είναι αυτά που γεννιούνται σε αυτό τον τόπο και μετέχουν στην παιδεία της» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας εκ νέου την προηγούμενη κυβέρνηση για υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά να φωτογραφίζεται στο πλευρό του διεθνούς μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, την ώρα που χιλιάδες άλλα παιδιά σαν τον διεθνή μπασκετμπολίστα έμεναν εκτός της προστατευτικής ομπρέλας της πολιτείας. «Ας δεσμευτούμε πως αυτή η τύφλωση δεν θα καταλάβει και δεν θα καταβάλλει την ελληνική κοινωνία» έκλεισε την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον κίνδυνο επικράτησης ρατσιστικών αντιλήψεων και ιδεών στην κοινωνία και την πολιτική.

The post Τσίπρας: Ναι, είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για Plan B – Ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όχι grexit appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα