Τσελέντης: Περιμένω μεγάλο μετασεισμό – Τρομερή η επιτάχυνση της δόνησης

18:58 5/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Αργοστόλι και μίλησε για τον νέο μεγάλο μετασεισμό που περιμένει όπως επίσης και για την μεγάλη επιτάχυνση που δέχτηκαν τα κτήρια στην Κεφαλλονιά.

Ο κ. Τσελέντης για να δείξει το πόσο καταπονήθηκαν τα κτήρια του νησιού, σύγκρινε την επιτάχυνση του σεισμού της Καλαμάτας με αυτή της Κεφαλλονιάς: «Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η

Κεφαλλονιά άντεξε. Η Κεφαλλονιά αντέχει 7άρια».

Επίσης διευκρίνισε ότι «τα σπίτια που έπαθαν ζημιές ήταν σπίτια που δεν ήταν καλά σχεδιασμένα. Οι καλές κατασκευές δεν έπαθαν τίποτα. Έπαθαν ζημιές οι εργατικές κατοικίες. Δεν επιτρέπεται δημόσιο κτίριο φτιαγμένο με δημόσια λεφτά να παθαίνει τέτοιες ζημιές. Εδώ κάποιοι τα φάγανε, κάποιοι τα πήρανε».

Ο καθηγητής σεισμολογίας ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συμπλήρωσε: «Ρίσκαρα να πω πως ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ο δεύτερος ήταν μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα ή δίδυμος σεισμός. Ό,τι ακούτε για σεισμούς 7άρια είναι ράδιο αρβύλα».

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε και για την πιθανότητα ενός νέου μετασεισμού τις επόμενες εβδομάδες: «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε έναν μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται κανένας πανικός».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1953, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα “σκάσει” αυτό το ρήγμα. Σίγουρα δεν θα είναι αύριο, ούτε μεθαύριο, ωστόσο κάποια στιγμή στο μέλλον θα σκάσει. Η Κεφαλλονιά είναι στη γειτονιά του Εγκέλαδου, θα βιώσει μεγάλους σεισμούς».

Για άλλη μια φορά έσπευσε να συμβουλέψει τους κατοίκους να φροντίζουν για το εσωτερικό του σπιτιού τους προκειμένου να προφυλάσσονται: «Δεν θα πρέπει να βάζουμε στα ράφια βαριά αντικείμενα, ή σε ψηλά μέρη μέσα στο σπίτι μας».

Ο κ. Τσελέντης και η ομάδα του είχαν κάποιες ενδείξεις για τον σεισμό της Κεφαλονιάς: «Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο» είπε και συνέχισε:«Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλλονιά. Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλλονιά».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της καταστροφής από την κυβέρνηση, ο καθηγητής σεισμολογίας άσκησε σφοδρή κριτική: «Η διαχείριση του σεισμού ήταν απαράδεκτη. Παρόλο που υπήρχαν περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει σε άλλες περιοχές και πάλι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν απαράδεκτη».

Επίσης αναφέρθηκε και στη στάση κάποιων καναλιών της τηλεόρασης: «Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράσταση η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλλονιά. Η Κεφαλλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη».

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα