Τσακώνεστε με τους γείτονες; Έρευνα αποδεικνύει ότι κινδυνεύετε να πάθετε έμφραγμα

Έχετε καλές σχέσεις με τους γείτονες σας; Σας δανείζουν ζάχαρη και ποτίζουν τα φυτά σας όταν λείπετε διακοπές; Ή μήπως σας γυρίζουν την πλάτη χωρίς να πούνε καλημέρα και χτυπάνε τα κουδούνια όταν βάζετε δυνατά την μουσική;

Η απάντηση στα παραπάνω ρωτήματα δεν φανερώνει μόνο την συμπάθεια και την κοινωνική συνοχή που επικρατεί στην γειτονιά σας, αλλά παραδόξως μπορεί να σας σώσει και την ζωή! Μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αποδεικνύει ότι οι καλές σχέσεις με τους γείτονες

μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 17%.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, η βία, η φασαρία και η κακή κατάσταση των κτιρίων σε μία γειτονιά συνδέονται με την κακή υγεία τω κατοίκων και πιο συγκεκριμένα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Ωστόσο, δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια έρευνα που να δείχνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πώς η φιλική ατμόσφαιρα σε μια γειτονιά μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες ενήλικες εθελοντές που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας συμμετείχαν στην νέα μελέτη για τους γείτονες. Τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν συνολικά περίοδο τεσσάρων ετών. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αξιολογήσουν κατά πόσον ένιωθαν ότι είναι ενεργά μέλη της κοινότητας τους.

Επίσης ρωτήθηκαν πως μπορούν να στραφούν στους γείτονες τους για βοήθεια, αν τους εμπιστεύονται για βοήθεια και αν τους θεωρούν φιλικούς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων και έλαβαν υπ' όψιν παράγοντες όπως η εθνικότητα, η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και η ψυχική υγεία τους.

Μετά από τέσσερα χρόνια, όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη, οι 148 από τους 5.275 συμμετέχοντες έπαθαν έμφραγμα (66 γυναίκες και 82 άνδρες). Οι επακόλουθες αναλύσεις έδειξαν ότι το έμφραγμα ήταν πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δε διατηρούσαν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.

Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν αυξημένος κατά 17% και δήλωσαν πως η γειτονιά τους δεν αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, Σκεφτείτε λοιπόν ότι αξίζει να κάνετε μία προσπάθεια για να έρθετε πιο κοντά στους ανθρώπους που μένουν δίπλα σας, κάνοντας καινούριους φίλους και φυσικά, προστατεύοντας την καρδιά σας.

The post Τσακώνεστε με τους γείτονες; Έρευνα αποδεικνύει ότι κινδυνεύετε να πάθετε έμφραγμα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα