Τροπολογία – «παράθυρο» για την απόσυρση ποινικών ευθυνών των δημάρχων

Την οργή της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης κι έκανε δεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία ήρθε στη Βουλή με το πρόσχημα της διευκόλυνσης των δημάρχων για την διευκόλυνση υπό κατασκευή έργων αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την «απόσυρση των διαφόρων ποινικών ευθυνών» που πιθανώς απορρέουν από συμβάσεις έργων του Δημοσίου. Η ρύθμιση μάλιστα

δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα το δημόσιο.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης που κατέθεσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:«όσοι έχουν θητεύσει σε αυτοδιοίκηση κατανοούν τι συμβαίνει. Πρέπει να διευκολύνουμε την διοίκηση. Με τις συμβάσεις προσλαμβάνονται άτομα για ένα περιγραφόμενο έργο. Όμως στην εξέλιξη του έργου παρουσιάζεται η ανάγκη να απασχοληθούν και για άλλη ανάγκη εντός της ίδιας υπηρεσίας. Δεν αλλάζει το κόστος. Γίνεται πιο ευέλικτη η υπηρεσία ώστε να εξυπηρετήσει τα άτομα εντός της υπηρεσίας. Αλίμονο αν κάθε φορά που κάποιος βουλευτής φέρνει τροπολογία να κατηγορείται για σκάνδαλο».

Στη ρύθμιση ωστόσο περιγράφεται ότι:«στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά είναι παρεμφερές και άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπεύθυνους για την σύναψή τους».

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία είχε για το θέμα και έντονο διάλογο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο ο οποίος υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση των Δήμων και δεν υπάρχουν οι ύποπτες προθέσεις που καταλογίζονται.

Της τροπολογίας υπεραμύνθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ενώ την απόσυρσή της ζήτησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα