Τριήμερο στο Παρίσι: Ποιοι υπουργοί έκλεισαν ραντεβού με την Τρόικα στην Πόλη του Φωτός

Να ελέγξουν τη... δραματοποίηση και την ένταση που συνοδεύει κάθε επίσκεψη της Τρόικας στην Ελλάδα θέλουν η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η τριμερής ενόψει της νέας κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για τη διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους.

Έτσι, η επόμενη συνάντηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση δεν θα γίνει στην Αθήνα -για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια Μνημονίου-

αλλά σε «ουδέτερο έδαφος», και συγκεκριμένα στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Γκίκας Χαδρούβελης, Γιάννης Βρούτσης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Σταύρος Παπασταύρου από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα συναντηθούν από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις που προκαλεί η συνεχής παρουσία της Τρόικας στα υπουργεία, ώστε και ο έλεγχος να γίνει γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος και το έργο της κυβέρνησης να μην επηρεαστεί με άσκοπες καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρει το capital.gr, πηγές των δανειστών επισημαίνουν ότι δεν αλλάζει επί της ουσίας η διαπραγμάτευση και ότι είναι μεν επικοινωνιακοί, αλλά σημαντικοί πολιτικά, οι λόγοι που «κλείστηκε» το ραντεβού στο Παρίσι: είναι ένα ακόμη βήμα προς την αποδραματοποίηση της κατάστασης. Η πρωτοβουλία ήταν του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά που πίεσε να βρεθεί κάποια λύση που να μειώσει την ένταση αυτών των επισκέψεων και, παράλληλα, τον χρόνο παραμονής των ελεγκτών στην Ελλάδα.

Σε αυτήν τη φάση υπολείπονται λιγότερες από 600 δράσεις, άλλες σημαντικές και δύσκολες και άλλες μικρότερης σημασίας, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση που συνδέεται με την «πολυπόθητη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επί της ουσίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν την πρόοδο της ελληνικής πλευράς και θα βάλουν τις βάσεις (εκκρεμότητες, απαιτήσεις εκατέρωθεν κ.ο.κ.) για την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος στις αρχές Οκτωβρίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Παρίσι δεν ακυρώνει το ταξίδι στην Αθήνα αλλά το… περιορίζει και το μεταφέρει χρονικά: πλέον τέλος Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να έρθουν τα «τεχνικά» κλιμάκια και «για λίγες ημέρες» όπως αναφέρουν, θα είναι εδώ και οι επικεφαλής. Βασικός στόχος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι οι προτεραιότητες να αρχίσουν σταδιακά να μετατοπίζονται από τους δανειστές και την εκταμίευση των δόσεων στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναληφθούν για την τόνωση της οικονομίας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Το πολυνομοσχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προσπάθεια να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και σίγουρα πριν από τις 8 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, το θέμα του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα εκτός απροόπτου στη Βουλή, και στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η υπερψήφισή του από το Β' Θερινό Τμήμα θεωρείται σχεδόν βέβαια, αφού η σύνθεσή του δεν προκαλεί καμία ανησυχία για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και αντάρτικα.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει αέρα κινήσεων στην κυβέρνηση, καθώς θα μπορεί να ασχοληθεί με την εφαρμογή της πολιτικής της σε άλλους κρίσιμους τομείς, απαλλαγμένη από το άγχος της δόσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εντός της εβδομάδας στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας τίθεται η βιομηχανική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

The post Τριήμερο στο Παρίσι: Ποιοι υπουργοί έκλεισαν ραντεβού με την Τρόικα στην Πόλη του Φωτός appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα