Τριήμερο-«φωτιά» για την κυβέρνηση που περιμένει την εκταμίευση της δόσης

Με τα μάτια στραμμένα στην Ευρώπη είναι η κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί εντός των ημερών να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση στο Eurogrpoup της Δευτἐρας. Πρώτος «σταθμός» είναι η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών στις 17:30 προκειμένου να προετοιμαστούν για την συνάντηση της Δευτερας.

Η αγωνία είναι στο κατακόρυφο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαρας συγκρατημένα αισιόδοξος για τις λύση παρά το γεγονός πως τηρεί χαμηλούς τόνους.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα φανεί το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για την Δευτέρα. Η τηλεδιάσκεψη έχει στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης-ΔΝΤ για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρξει τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην κανονική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και το παρασκήνιο είναι έντονο για να επέλθει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, με βασική όμως παράμετρο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Βερολίνου.

Για το πιο κρίσιμο τριήμερο των τελευταίων ετών μιλάνε στην κυβέρνηση και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι σύμφωνα με το tovima.gr τονίζουν πως έως την τελευταία στιγμή θα γίνονται, όπως είπε και δημόσια και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επαφές και συζητήσεις για να κλείσει θετικά και ευνοϊκά η σύνοδος για την Ελλάδα

Ενδεικτικό στοιχείο της έντονης κινητικότητας που υπάρχει και των παρασκηνιακών επαφών, ήταν και η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραμείνει χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες και να αναχωρήσει για Αθήνα την επομένη μέρα, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε το απόγευμα, για να συνεχίσει τις επαφές, κυρίως τηλεφωνικές.

Ο Πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα