Τραγικό μάθημα εξουσίας από τα στοιχειά της φύσης στους Νεοϋορκέζους

H πιο καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών χτύπησε με μανία την πυκνοκατοικημένη περιοχή των ΗΠΑ και γύρισε τον χρόνο πίσω, στον αιώνα που δεν υπήρχε διαδίκτυο και η ζωή σταματούσε μόλις έπεφτε το σκοτάδι στην πόλη. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες θρηνούν τους νεκρούς τους, ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνεται. 

«Η φύση είναι πολύ πιο δυνατή από τον άνθρωπο. Το είχαμε ξεχάσει αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος

της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους για την εκτίμηση των ζημιών στην πόλη του. Η καλύτερα οχυρωμένη πόλη της Δύσης παραδόθηκε άνευ όρων στον Τυφώνα Σάντι και τα πιο ισχυρά όπλα του σύγχρονου ανθρώπου, οι τηλεπικοινωνίες, τα media και το διαδίκτυο, έπαψαν να λειτουργούν από τα πρώτα λεπτά του χτυπήματος. Σήμερα, στο φως της πρώτης μέρας μετά το πέρασμα του Τυφώνα, η απόγνωση και το χάος είναι μεγαλύτερο. Γιατί τώρα φαίνεται η καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο.

Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι θα χρειαστεί η πόλη πολύ χρόνο πριν επανακτήσει τους ρυθμούς της. Ο Σάντι ήταν μια θύελλα «ιστορικής έντασης», δήλωσε ο  δήμαρχος, αναφέροντας ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 18 και υπογραμμίζοντας ότι όλοι έγιναν θεατές σκηνών θλίψης, που θύμιζαν «τις εικόνες που έχουμε δει στο τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου».

Ώρες μετά το πέρασμα του Σάντι, πάντως, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μόλις λίγα λεωφορεία είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, αλλά το μετρό παραμένει εκτός λειτουργίας και οι εκτιμήσεις λένε πως θα χρειαστεί τουλάστιχον 4-5 μέρες για να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στον κόσμο. Τα νερά της παλίρροιας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών και αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για τη λειτουργία του μετρό με το οποίο κινούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 5.300.000 επιβάτες!

Το χρηματιστήριο της Wall Street θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, αλλά τα σχολεία τα καταστήματα και τα πάρκα της πόλης παραμένουν κλειστά. Το διεθνές αεροδρόμιο JFK πιθανότατα θα ανοίξει επίσης σήμερα. Οι γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία αλλά οι σήραγγες παραμένουν εκτός λειτουργίας με εξαίρεση το Lincoln Tunnel.

Η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 39 χρόνια η αποκριάτικη παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ακυρώθηκε. Το πιο δυνατό χτύπημα ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ίσως διαρκέσει έως και μία εβδομάδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα