Τουσκ: Απόφαση και των 28 της Ε.Ε. το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής

21:05 9/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Μετά το πέρας της Συνόδου τα ξημερώματα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε γιατί, όπως είπε, απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα.

«Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη» είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι διαφορετικά, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ

Τουσκ, δίνει άλλη εικόνα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, έδωσε και συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα.

Οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν, τόνισε μέσω Twitter ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τουσκ ευχαριστεί ταυτόχρονα τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., πρακτικά τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για την εφαρμογή «μέρους της απόφασης της Ε.Ε. για διακοπή των μεταναστευτικών ροών», ώστε η Ένωση να αντιμετωπίσει «τη μεταναστευτική κρίση».

Μετά την απόφαση της Αυστρίας να μειώσει δραματικά τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους άφηνε να διέρχονται από το έδαφός της ημερησίως και ακόμη περισσότερο όσων θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυστριακό έδαφος, τόσο η Σλοβενία, μέλος της ζώνης Σένγκεν και της Ε.Ε., όσο και η Κροατία, μέλος της Ε.Ε. αλλά όχι και της Σένγκεν, προχώρησαν σε ανάλογα μέτρα.

Στα μέτρα ακολούθησαν Βελιγράδι και Σκόπια, κλείνοντας πρακτικά τη δίοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα προς βορρά.

Αβραμόπουλος: Ανοιχτός ο διάλογος με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Με την προσοχή που αρμόζει στις περιστάσεις παρακολουθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και την Ιθαγένεια τις εξελίξεις στο τόξο των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες κλείνουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε την Τετάρτη (9/3) όχι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι «προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο».

«Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

The post Τουσκ: Απόφαση και των 28 της Ε.Ε. το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα