Τοποθέτηση-μαμούθ στην Πειραιώς- 500 εκατ. ευρώ για τις μετοχές της BCP

Η θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί τελευταία στην ελληνική οικονομία, στην κεφαλαιαγορά και στις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε ό,τι αφορά την απόκτηση του 4,5% της Τράπεζας Πειραιώς, που διαθέτει μέσω placement ο πορτογαλικός όμιλος BCP.

Η διάθεση του πακέτου που κατέχει ο πορτογαλικός όμιλος γίνεται μέσω της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης (placement). Το βιβλίο

προσφορών άνοιξε χθες το απόγευμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Λισσαβώνας, με αναδόχους τις Deutsche Bank και JP Morgan, που φέρεται να έχουν συγκεντρώσει κατ' αρχήν ενδιαφέρον για την κάλυψη της διάθεσης.

Η μεγάλη ανταπόκριση των ξένων επενδυτών έφερε χαμόγελα και στην ελληνική αγορά, καθώς αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει εκτιμήσεις αναλυτών ότι το ράλι του τελευταίου διαστήματος δεν αποτελούσε συγκυριακή επίδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεση 235 εκατ. μετοχών και ισάριθμων warrants της Τράπεζας Πειραιώς από την πορτογαλική BCP. Η τιμή διάθεσης αναμένεται να ενέχει discount σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πραγματοποίηση του placement θα μπορούσε να γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή της BCP στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμφωνήθηκε με την εξαγορά της Millennium Bank από την ελληνική τράπεζα και από τότε οι Πορτογάλοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι η τοποθέτησή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς αποτελούσε επενδυτική κίνηση και είχαν εισφέρει 400 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Συγκεκριμένα οι Πορτογάλοι διαθέτουν το 4,5% του μετοχικού της κεφαλαίου της Πειραιώς που κατείχαν, καθώς και warrants που αντιστοιχούν σε 1,05 δισ. μετοχές. Να σημειωθεί ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αξία του «πακέτου» είναι 594 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του placement πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι σε ιδιωτικά χέρια (και από αυτό το ποσοστό, το 80% θα το κατέχουν ξένοι θεσμικοί).

Σημειώνουμε ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, βάσει της συμφωνίας, έχει λόγο στην κατανομή του placement όπως και στην κατανομή των επενδυτών, και σε κάθε περίπτωση ήθελε να εξασφαλίσει ότι η διάθεση του πακέτου θα γίνει με την ελάχιστη αναστάτωση στην αγορά και με μεγάλη διασπορά.

Όπως είναι γνωστό, η BCP έχει μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς εισφέροντας 400 εκατ. ευρώ και είχε δεσμευτεί να διακρατήσει τις μετοχές για δύο τρίμηνα. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο δεσμευόταν να διακρατήσει τις μετοχές και στο δεύτερο να τις πουλήσει μόνο εφόσον υπήρχε σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς.

Και χθες οι δύο πλευρές έκριναν ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη και προχώρησε η διάθεση του πακέτου. Η μεγάλη ανταπόκριση των ξένων καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ελληνική αγορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τράπεζες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα