Με 153 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός – Τσίπρας: «Άσκηση κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πλούτου»

Με 153 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, χωρίς εκπλήξεις ο προϋπολογισμός του 2016. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από το υποτονικό κλίμα και τα άδεια έδρανα.

Ενδεικτικό του υποτονικού κλίματος ακόμη και το γεγονός ότι η ανακοίνωση του αποτελέσματος έγινε σε άδεια κυβερνητικά έδρανα

- ενώ συνηθίζεται η κυβερνητική παράταξη να «μπιζάρει» τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

145 βουλευτές καταψήφισαν, όλοι από την αντιπολίτευση, ενώ δύο βουλευτές ήταν απόντες: ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς. Ο δεύτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης καταψήφισε.

Τσίπρας: «Άσκηση κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πλούτου»

«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση, η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας. Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί», είπε..

Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έβαλε τέλος στα ακατανόητα σενάρια κάποιων κύκλων στην Ευρώπη που την ήθελαν εκτός Σένγκεν», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;».

Βούτσης: «Σωστό εργαλείο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βούτσης.

Καμμένος: «Προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης που φέρνει τη χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο»

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι «προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης» και «φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές» τόνισε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος. «Η κυβέρνηση κατάφερε, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πόλεμο από τα ΜΜΕ, απέναντι ανθρώπους που έπρεπε ήδη να έχουν προφυλακιστεί, να προχωρήσει σε μια συμφωνία που φέρνει διέξοδο στην κρίση», είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι ο προϋπολογισμός μειώνει κατά 5 δισ. ευρώ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συγκριτικά με τα «μυστικά μέτρα» της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι βουλευτές της απουσιάζουν από τη συζήτηση, και δήλωσε πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν υπάρχει».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως «δεν χρειαζόμαστε την ψήφο σας, 153 ψήφοι είναι αρκετές». «Μακάρι πάντως να δίνατε ψήφο εμποστοσύνης και να στηρίζατε την κυβέρνηση σε θέματα εθνικής Άμυνας», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την Ελλάδα σε «μεγάλο γεωπολιτικό παίκτη» μέσω των επαφών με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο κ. Καμμένος διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις περικοπές των προηγούμενων ετών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές.

Δραγασάκης: «Διαύγεια» και στις τράπεζες για δάνεια και διαφημίσεις

Την επέκταση του συστήματος της «Διαύγειας» και στις τράπεζες προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης ώστε – όπως είπε – «να αναρτώνται στοιχεία ποιοι παίρνουν δάνεια, διαφημίσεις κλπ». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να παρουσιάσει τις σημαντικές προκλήσεις του επόμενου εξαμήνου εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί το 80% της νέας συμφωνίας με τους εταίρους:

«Στις αρχές του 2016 αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα ακολουθήσει η συζήτηση και πιστεύουμε η λύση για το χρέος. Αναμένουμε άρση capital controls και αναμένουμε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκείνα τα μέτρα για την ομαλοποίηση της ρευστότητας», σημείωσε για να εκτιμήσει ότι στο 2ο εξάμηνο του 2016 θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Εως τα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να υλοποιηθεί το 80% των μέτρων της συμφωνίας», παραδέχθηκε για να συμπληρώσει απευθυνόμενος κυρίως προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέσα σε αυτούς τους μήνες κυριαρχούν μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Όμως, προς τα μέσα του έτους η αναλογία αναμένεται να αναστραφεί. Τα μνημονιακά μέτρα θα γίνονται ολοένα και λιγότερα και οι επιλογές οι δικές μας θα καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να συνδεθεί με την αξιολόγηση, αλλά και να επιφέρει «κούρεμα» καταθέσεων. Αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι αφελληνισμού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποστήριξε: «Στην Πειραιώς το 26% μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ, το 40% σε εγχώριους επενδυτές. Στην Εθνική το 41% ανήκει στο ΤΧΣ και το 12% σε εγχώριους, αλλά και στην Alpha και Εurobank το κράτος συμμετέχει στις διοικήσεις με δικαίωμα βέτο».

Πλακιωτάκης: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το 2014 προβλεπόταν ανάπτυξη 0,9%, η ανεργία είχε μειωθεί και θα συνέχιζε να μειώνεται. «Κι όμως ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με τη φίλη σας την 'Ανγκελα; Πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη συναίνεση και έβαζε πάνω απ όλα τη βουλιμία του για εξουσία. Τη συναίνεση τη θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του», σημείωσε.

Γεννηματά: «Ολέθριο λάθος του Τσίπρα το Συμβούλιο Αρχηγών»

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε η Φώφη Γεννηματά, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση ιδιαίτερα το θέμα του προσφυγικού, με αφορμή τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Χαρακτήρισε μάλιστα ολέθριο λάθος που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για επικοινωνιακές σκοπιμότητες και ντρίπλες.

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στην ανακεφαλαιοποίηση, κάνοντας λόγο για μεγάλη μείωση της αξίας των μετοχών και πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, πώς φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού επί ΝΔ την περίοδο 2004-2009, του 2ου εκτροχιασμού που μας οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά και ποια είναι η πραγματική ατζέντα για μία εθνική συνεννόηση. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά είναι «να κινητοποιήσουμε όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην μικρομεσαία επιχείρηση, στην καινοτομία, στην ναυτιλία, στην ενέργεια, στηρίζοντάς τους με κίνητρα, πόρους του ΕΣΠΑ και τις κατάλληλες υποδομές» και συνέχισε ότι πρέπει ταυτόχρονα να αλλάξουμε το κράτος, την διοίκηση, τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, το φορολογικό σύστημα, τα συστήματα Υγείας και Παιδείας, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Αριστεράς, ενός αχρείαστου Μνημονίου, που έχει ως κεντρικό σημείο του την ύφεση και γι' αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα τον καταψηφίσει.

Θεοδωράκης: «Προϋπολογισμός κομμάτια και θρύψαλα»

«Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα που είναι αδύνατο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην παιδεία, στην υγεία, την άμυνα, θα πιάσουν τόπο», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα αδιαφανής προϋπολογισμός. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, δεν υπάρχει η γνώση και δεν υπάρχει και η διάθεση να αλλάξει κάτι». Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί έχει τρύπες παντού αλλά έχει σημάδια ότι πρέπει το κομματικό κράτος αλώβητο. «Το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό σας», σημείωσε.

Εκανε λόγο για τεράστιες σπατάλες του κομματικού κράτους τη στιγμή που υπερφορολογούνται οι πολίτες. Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις δαπάνες, τόνισε, κάνοντας λόγο για ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΒΖ, που αντί να αποκρατικοποιηθούν, να σωθούν, απομυζούν πολύτιμους κρατικούς πόρους.

«Το 2015 είχαμε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά μείωση των εσόδων από ΦΠΑ. Αυτό είναι ανικανότητα. Όταν αυξάνεις τους φόρους και τα έσοδα μειώνονται, σημαίνει ότι δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή. Τώρα για το 2016 προβλέπετε αύξηση των εσόδων με ύφεση. Πώς θα γίνει αυτό», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Κουτσούμπας: «Επίσημη ομολογία της κυβέρνησης ότι υπηρετεί το κεφάλαιο»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός είναι «ανοικτή επίσημη ομολογία του ταξικού προσανατολισμού της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο. Όποιος είχε πιστέψει το παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης, θα άξιζε να ρίξει μία ματιά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού», είπε.

Αποτελεί, συνέχισε, «ανοικτή επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο» και ταυτόχρονα «επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστέρας του κεφαλαίου».

«Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπισταλισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό πρόγραμμα που δεν κατάφεραν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Λεβέντης: «Ματαιοπονείτε εάν ψάχνετε δεκανίκια»

«Ματαιοπονεί η κυβέρνηση αν ψάχνει δεκανίκια στην Ένωση Κεντρώων», επισήμανε ο Βασίλης Λεβέντης, επιμένοντας στην πρόταση του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. «Γύρισα όλη την Ελλάδα αλλά δεν βρήκα ούτε έναν να μου πει να δώσω στήριξη στον Τσίπρα. Μόνο οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε αν θα δώσω στήριξη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό είπε «αν κάποιος είναι άντρας τίμιος τότε βάζει μπροστά το συμφέρον της χώρας του και όχι το συμφέρον του κόμματός του».

«Έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας του σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Το ίδιο είχα κάνει και επί Παπανδρέου και Σαμαρά. Η αγωνία μου για την πορεία της χώρας με έφερε σε αυτό το βήμα. Την άλλη ημέρα που ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση πήγε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε συναίνεση και δρομολόγησε σύνοδο αρχηγών», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Προσήλθα γιατί θεώρησα πως καλό κάνει ο διάλογος. Κανείς δεν έχασε από τις συζητήσεις. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων -εκείνο το μαρτυρικό οκτάωρο που πρώτη φορά έχω ζήσει- ο πρωθυπουργός έκανε εισήγηση για το προσφυγικό. Δεν κατέληγε σε προτάσεις μόνο κατέγραφε την πραγματικότητα. Επι 4 ώρες μιλούσε χωρίς να καταλήγει πουθενά. Μετά επι 45 λεπτά μιλούσε με τον ίδιο τρόπο για το ασφαλιστικό».

Μιχαλολιάκος: «Ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός»

Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε έναν ακόμη μνημονιακό προϋπολογισμό, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκατέλειψε την πάγια θέση του για λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του παράνομου χρέους.

Σχετικά με το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «πέρασμα τζιχαντιστών με ισλαμιστικές ΜΚΟ να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει» και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν είναι με τους Αμερικάνους, αλλά με την Ρωσία».

Σταθάκης: Επιστροφή στην ανάπτυξη ίσως και στο α' εξάμηνο

«Ο προϋπολογισμός υπακούει στους στόχους ενσωματώνοντας τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη από το α' εξάμηνο του 2016.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός συνδυάζει τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης, τη σταθερότητα στην εκτέλεση και τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι ήπιοι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου μετά από διαβούλευση με 120 θεσμικούς φορείς, που στοχεύει σε παραγωγικές δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εντείνουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ο κ. Σταθάκης τα χρησιμοποίησε για να απαντήσει στο «mega ψέμα» -όπως είπε- περί κατοχής 37 ακινήτων. «Έχω 4 ακίνητα», τόνισε, καταθέτοντας τα φορολογικά στοιχεία του στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν θα έκανε «εάν η ΝΔ δεν οικειοποιείτο το ψέμα για να το εκμεταλλευτεί πολιτικά εναντίον της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Κουρουμπλής: Νέος εκλογικός νόμος

Την προαναγγελία ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για έναν νέο εκλογικό νόμο έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε πως στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και επισήμανε ότι χρειάζεται ένας δίκαιος νόμος. Επιπλέον άφησε να εννοηθεί πως θα σπάσουν οι περιφέρειες, σημειώνοντας πως η περιφέρεια της Β' Αθήνας ήταν το μεγαλύτερο εκολαπτήριο διαφθοράς.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τόνισε πως η κυβέρνηση θα ανοίξει τον σχετικό διάλογο με την κοινωνία, ενώ είπε ότι οι σκέψεις για την αναθεώρηση έχουν ως στόχο την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και τους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς.

The post Με 153 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμόςΤσίπρας: «Άσκηση κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πλούτου» appeared first on KoolNews.

Keywords
προυπολογισμος, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, capital controls, κουρεμα καταθεσεων, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συριζα, νικολοπουλος, βασεις, ελλαδα, βουλη, καμμενος, μμε, νατο, ρωσία, αιγυπτος, δραγασάκης, διαυγεια, τραπεζες, λύση, χρεος, capital, ΕΚΤ, κουρεμα, alpha, ροζ, θεσσαλονικη, μνημονιο, psi, εβζ, ΦΠΑ, σημαίνει, ΚΚΕ, παραιτηση λεβεντη, παπανδρεου, σαμαρας, μιχαλολιάκος, μκο, mega, αθηνα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, αυξηση φπα, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, alpha bank, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, εκλογες 2014, αξιολογηση, μιχαλολιάκος, κοινωνια, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, αποτελεσματα, βουλευτες, ρωσία, το θεμα, αδεια, βημα, γνωση, δανεια, εβζ, εθνικη, θεμα, ιορδανια, μκο, μμε, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, υγεια, υφεση, ψεμα, alpha, capital, αγροτικη, αγωνια, αυξηση, αμυνα, ανεργια, αξιζε, ατζεντα, ατυχημα, αφορμη, βουλιμια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, διοικηση, εγινε, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εργα, εξωστρεφεια, επρεπε, εσωτερικων, ετων, ευημερια, ευρωπη, ιδιο, θεοδωρακης, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, λαθος, λεφτα, λεβεντης, λύση, λογο, ματια, μηνες, μειωση, νατο, ναυτιλια, οκταωρο, περιβαλλον, ροζ, συζητηση, σημαδια, σκεψεις, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, τρυπες, υψηλη, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρονος, ωρες, αδυνατο, ανηκει, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια ματια, μπροστα, σημαίνει, σωστο, θεματα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα