Το ταξίδι της ελπίδας για τον Σαμαρά – Ποιες οι προσδοκίες για την συνάντηση με τον Ομπάμα

09:05 6/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Μια νέα εποχή για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιδιώκει να φέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός, ψάχνει να βρει αντίβαρα στην πολιτική λιτότητας του Βερολίνου και προσδοκά ότι η επίσκεψή του θα φέρει την λήξη σε μια εποχή «παγωμάρας» που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών.

Την ατζέντα της συζήτησης θα μονοπωλήσουν η Οικονομία, τα ενεργειακά

τα εθνικά θέματα αλλά και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου θα αποτελέσει επίσης μέρος της συζήτησης καθώς έχουν ανακύψει διάφορα εύφλεκτα θέματα στην περιοχή.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συνομιλήσει για πρώτη φορά με την Αμερικανική ηγεσία σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος, ενώ το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού στην Αθήνα, τρείς μέρες μάλιστα μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, κατέδειξε την βαθιά αντίθεση όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης μεταξύ των διατλαντικών φίλων.

Η πολιτική λιτότητας όπου ακολουθείται πιστά από την Γερμανία βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής ανάπτυξης που έχει επιλέξει ο Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον μάλιστα δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για την παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη, κάτι που δεν έχει διστάσει μάλιστα να το επισημάνει κατά περιόδους με δηλώσεις της.

Η Αθήνα δεν έχει μεγάλες προσδοκίες όμως, αλλά προσδοκά σε ένα απλό «νεύμα» από την Αμερικανική ηγεσία για την αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την συνταγή λιτότητας ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο αλλά και σε μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού ενόψει ειδικά των αλλαγών που θα κληθεί να υλοποιήσει η χώρα μας από Σεπτέμβριο.

Παράγοντας σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή όπου οι εξελίξεις σε Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στους επιτελείς της Ουάσιγκτον οι οποίοι προσπαθούν με επικεφαλής των αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι –τον οποίο θα συναντήσει ο κ. Σαμαράς– να δώσουν μία νέα ώθηση στις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Σαμαράς θέλει να «παίξει το δυνατό του χαρτί» που είναι η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας την συγκεκριμένη κρίσιμη για την περιοχή περίοδο κερδίζοντας πόντους τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά ια τα οποία ο Αμερικανικός παράγοντας έχει δείξει ότι επιθυμεί μια προσέγγιση με αργά και σταθερά βήματα ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας που επιζητά τις αμερικανικές επενδύσεις μέσα σε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον παρουσιάζοντας σειρά επιχειρημάτων για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει τον τελευταίο έναν χρόνο η χώρα.

Τα ενεργειακά

Οι ΗΠΑ στο κομμάτι της ενέργειας εκφράστηκε ποικιλοτρόπως στην διαδικασία της ΔΕΠΑ με την εμπλοκή της Gazprom που εν τέλει έμεινε στα χαρτιά. Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης αλλά και η επιλογή της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο αλλά και Κρήτη, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των Αμερικανών που επιθυμούν να είναι παρόντες όπως στην περίπτωση της Noble Energy στην Κύπρο.

Το θέμα της χάραξης της ΑΟΖ ενδέχεται επίσης να συζητηθεί καθώς ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία που δεν χάνει ευκαιρία να προειδοποιεί για «μονομερείς ενέργειες» που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο Αιγαίο.

Επαφές και στη Νέα Υόρκη

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων ενώ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της Eλληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του Aμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις. Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα