Το σκληρό πόκερ τώρα κορυφώνεται – «Ρέστα» η κυβέρνηση, «τα βλέπουν» οι δανειστές

Μετά το αρχικό σοκ του νέου πακέτου μέτρων 3-3,5 δις “κάβα” που ζήτησαν οι δανειστές, το Μαξίμου διαμηνύει ότι θα μπει στην κουβέντα για τα έξτρα μέτρα, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και μόνο στην περίπτωση που αυτή θα συνδεθεί και με τις αποφάσεις για το χρέος. Κάτι που όμως δεν φαντάζει εύκολο, με δεδομένο πως χώρες, όπως η Γερμανία, δεν δείχνουν ιδιαίτερη ζέση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους,

πλην όμως ζητούν πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, τα επόμενα 24ωρα, το σκληρό πόκερ που ήδη παίζεται, θα κορυφωθεί και μάλιστα με απρόβλεπτη κατάληξη.

Του Αλέξη Μαυραγάνη

Όπως περιγράφουν στελέχη του Μαξίμου, 3 είναι τα βήματα που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά: Πρώτον, θέλει να επιτευχθεί συμφωνία τεχνικών κλιμακίων για τα μέτρα των 5,4 δις μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής, δεύτερον επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στη Μεγάλη βδομάδα και τρίτον, έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να μπει στην κουβέντα για το έξτρα πακέτο των μέτρων που θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018.

Πάντως στο eurogroup της Παρασκευής δεν διαφαίνεται περίπτωση συμφωνίας, όπως διαρρέει τουλάχιστον η πλευρά των δανειστών, ενώ το βέβαιο είναι πως όσο η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των θεσμών φεύγει από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε συμφωνία μέχρι το Πάσχα, τόσο εξαντλούνται και τα ταμειακά αποθέματα του δημοσίου. Μάλιστα, σε πρόσφατη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαπιστώθηκε πως πέραν του Μάϊου θα υπάρξει ζήτημα με τα διαθέσιμα, συνεπώς η ανάγκη συμφωνίας καθίσταται επιτακτική. Η κυβέρνηση κινείται πια με την πλάτη στον τοίχο, ενώ φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από τη συμφωνία Κομισιόν - Σόιμπλε και ΔΝΤ για τα πρόσθετα μέτρα των 3 δις. Εν όψει των κρίσιμων επαφών εντός και εκτός συνόρων, το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και τίποτα παραπάνω.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση για τον ρόλο της Αριστεράς στο μνημονιακό πλαίσιο. «Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού. Οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία». Η τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη συμπίπτει με έγκυρες πληροφορίες του KoolNews.gr, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς να κλείσει μια «οποιαδήποτε συμφωνία», αλλά αντίθετα ζητά συμφωνία επί του συγκεκριμένου πλαισίου που απορρέει από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Σε αντίθετη περίπτωση και, εφόσον τα αιτήματα των δανειστών θεωρηθούν μαξιμαλιστικά και πολιτικά μη διαχειρίσιμα, καμία λύση δεν έχει φύγει από το τραπέζι, πλην όμως αυτό θα προκύψει μόνο σε συνθήκες…σκληρού ροκ.

Πάντως, ακόμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης των μέτρων 5,4 δις, δεν έχουν κλείσει ακόμη οι εκκρεμότητες που αφορούν το αφορολόγητο, ενώ δεν έχουν επίσης αποκλειστεί οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Δεν έχει επίσης κλείσει το θέμα της κατάληξης των κόκκινων δανείων στα τραπεζικά funds, με το ενδιαφέρον να έχει μετατεθεί στο πόσα…πράσινα δάνεια θα μπορούν εν τέλει να καταλήξουν σε funds.

Στο έξτρα πακέτο των 3 - 3,5 δις, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περιλαμβάνεται αύξηση του ΦΠΑ της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το χαμηλό συντελεστή 13% στο 24%, ενώ δεν αναμένεται να γλιτώσουν ούτε οι μισθοί των νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, επίσης, το "πάγωμα" των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

The post Το σκληρό πόκερ τώρα κορυφώνεται – «Ρέστα» η κυβέρνηση, «τα βλέπουν» οι δανειστές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα