Το πρώτο ιστορικό ντιμπέιτ για την Ευρώπη το οποίο δεν είδε ποτέ ο Τσίπρας

Στην πόλη που γεννήθηκε το ευρώ-στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας-ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, το πρώτο ιστορικό ντιμπέιτ μεταξύ των βασικών διεκδικητών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μονομάχοι» ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων και η Σκα Κέλλερ των Πρασίνων.

Ήταν όλοι εκεί πλην του δικού μας Αλέξη Τσίπρα η απουσία του οποίου σχολιάστηκε

ποικιλοτρόπως από τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Και αυτό που σχολιάστηκε κυρίως ήταν η αδυναμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ξένες γλώσσες.

Όσον αφορά τώρα στα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι της πρώτης ιστορικής Ευρωπαϊκής τηλεμαχίας ήταν η αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί το μεγ'αλο «αγκάθι» για τις περισσότερες χώρες, αλλά και το ζήτημα της ομοσπονδιακής Ευρώπης, κύριος υποστηρικτής της οποίας ήταν ο Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, επανέλαβε πως υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, όχι με την επέκταση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός υπερκράτους, αλλά με τη δημιουργία κοινών πολιτικών. Από την πλευρά της η Σκα Κέλλερ των Πράσινων υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα «πράσινη συμφωνία» με κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως τα ευρωομόλογα δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην παρούσα στιγμή παρά μόνο αν υπάρξει περισσότερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε πως τα ευρωομόλογα είναι μια υπόθεση που θα εξαρτηθεί μόνο από τον καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών – μελών. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως τα ευρωομόλογα πρέπει να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς αυτό που επείγει είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε σύμφωνα με το protothema.gr πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της Κρίσης τη φέρει το Συμβούλιο (Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) και δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην την Ε.Ε. Ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοινοβούλιο που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους πολίτες. Από την πλευρά τη ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς. Η Σκα Κέλλερ ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει κάνεις τα ακροδεξιά συνθήματα Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας εσωτερικής και ενιαίας ψηφιακής αγοράς ώστε η Ε.Ε να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους «Κολοσσούς» από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην κρίση στην Ουκρανία, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να τονίζει πως ο Πούτιν είναι ένας σκληρός ηγέτης ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει εκτός αν η Ε.Ε τολμήσει να απαντήσει όπως αρμόζει στην ισχύ της. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία ουσιαστικά μπλοφάρει, καθώς οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό που καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να δράσει μονομερώς. Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως η Ε.Ε πρέπει να προχωρήσει σε μια ενεργειακή ένωση ώστε να μην μπορεί ο κ. Πούτιν -ή η Ρωσία- να εκβιάζει την Ε.Ε.

Οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία την Κομισιόν στην ιστορική πρώτη τηλεμαχία εκλήθησαν να μιλήσουν για το όραμά τους για την Ε.Ε.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά «Θέλω να ενώσω ξανά την Ευρώπη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις βασικές πολιτικές. Να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες το τι έχει κάνει η Ε.Ε για αυτούς και να μην ακούν τις Σειρήνες της Κρίσης». Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως εάν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής «δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ως πρόεδρος της Επιτροπής θα δείξω πως η Ε.Ε. είναι μια ένωση πολιτών». Ο Γκι Φέρχοφσταντ υπογράμμισε πως «η Ε.Ε δεν είναι μια συμφωνία συντηρητικών και σοσιαλιστών. Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα δείξω μια νέα Φιλελεύθερη Ευρώπη», ενώ η Φραντσέσκα Κέλερ δήλωσε πως οραματίζεται «μια Ευρώπη των πολιτών, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουμε λόγο για τις εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα