Το οδυνηρό σταυροδρόμι του Αλέξη Τσίπρα – Καλείται να διαλέξει το κοστούμι του πρωθυπουργού ή του επαναστάτη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις αρχές της πρωθυπουργικής του σταδιοδρομίας είχε ανακαλύψει το τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό. Σήμερα, σε άλλες συνθήκες και με άλλες προϋποθέσεις ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως τον δικό του διακριτό δρόμο καθώς οι ήδη χαραγμένοι τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Όχι αυτόν που θα τον κάνει πρωθυπουργό, αυτό είναι σχετικά εύκολο. Το δύσκολο είναι να καταφέρει να παραμείνει

στη θέση αυτή και να κυβερνήσει διατηρώντας και το κόμμα του ενωμένο και την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης τόσο αποκαλύπτονται καθαρά οι σημαντικές διαφορές που έχουν οι δύο βασικές τάσεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του έχουν ξεκινήσει συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα μια όσο το δυνατόν προσεκτικότερη στροφή κυβερνητισμού.

Χωρίς φυσικά να αλλάζουν τις βασικές τους θέσεις και προσανατολισμούς ο κ. Τσίπρας και το στενό του επιτελείο στέλνουν σαφή μηνύματα σε όλη την Ευρώπη ότι το κόμμα τους ως κυβέρνηση θα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής και ότι είναι έτοιμο για διάλογο προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με πολλούς παίκτες και μ στοιχεία πολιτικής αταξίας.

Την ίδια ώρα που γίνεται γνωστό ότι οι Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης πηγαίνουν στο Λονδίνο για να μιλήσουν εφ' όλης της ύλης με τραπεζίτες του Σίτι, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ενίσταται και εκφράζει απορία για τη «διαθεσιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιου είδους επαφές.

Μάλιστα την Τρίτη, ο Αλέκος Καλύβης, στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη και μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, με email που έστειλε στον κ. Τσίπρα ζήτησε να γίνει συζήτηση και έθεσε ζήτημα για το ποιος και πότε αποφάσισε τις επαφές στο Λονδίνο.

Και ξαφνικά προκύπτει θέμα με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος πετάει μια βόμβα από το πουθενά στο τραπέζι υποστηρίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με μνημονιακούς όρους. Δηλαδή, ο κ. Μητρόπουλος υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει με μνημονιακές δυνάμεις. Δηλαδή ανακοινώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε νέες εκλογές, όπως έχει ζητήσει ο Μανώλης Γλέζος, αλλά θα συνεργαστεί είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με το Ποτάμι (που όλα δείχνουν ότι θα μπει στη Βουλή), είτε με όλους αυτούς μαζί.

Κι όποιος πιστεύει ότι αυτά δεν είναι ικανά να προκαλέσουν σεισμό στην Κουμουνδούρου είναι γελασμένος.

Την Τρίτη, μάλιστα στους διαδρόμους των κομματικών γραφείων τα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους απειλώντας ακόμη και με διαγραφές όσους παρεκλίνουν από την κομματική γραμμή και αμφισβητούν την πρακτική του κ. Τσίπρα.

Και να συνυπολογιστεί και η παρέμβαση του ευρωβουλευτή πλέον Δημήτρη Παπαδημούλη που σε αντίθεση με κάθε επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ζητάει εθνική συνεννόηση και μάλιστα με τη μορφή δημιουργίας μετώπου των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας έναντι της Τρόικα γίνεται εύκολα κατανοητός ο εκνευρισμός που έχει προκληθεί στην ηγετική ομάδα του κόμματος. Και όχι μόνο.

Κι ενώ επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει ακόμη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολίασε: «Η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημόσιων σχέσεων, οι διαφωνίες μας είναι άκρως πολιτικές», συμπληρώνοντας για μια ακόμη φορά ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Τρόικα θα φύγει αμέσως.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης η πολιτική γραμματεία του κόμματος, πιθανόν υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος

«Με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από μνημονιακές ή παραμνημονιακές, φιλομνημονιακές δυνάμεις που μόνο τέτοιες υπάρχουν από δεξιά στην πλειοψηφία τους. Εάν δεν υπάρξει, επαναλαμβάνω, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να τεθεί άμεσα το θέμα διαγραφής του χρέους» είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα Fm» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές.

Και συνέχισε: «Δεν είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο; Μπορεί να πάει έτσι η πατρίδα; Μπορούμε να λέμε στους Έλληνες ότι έχουμε success story; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Είναι πολύ πιθανό. Δεν το λέω σίγουρο, γιατί είμαι μετρημένος. Μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν ενημερωμένο λαό, θα μιλήσει όχι για μονομερείς κινήσεις, γιατί δεν υπάρχουν, όχι για plan B, γιατί δεν υπάρχει, όχι για μονομερή διαγραφή χρέους, αλλά για επιθετική διαπραγμάτευση, επειδή το πρόγραμμα των δύο μνημονίων συν ένα μισό δεν οδηγεί πουθενά, αλλά σ’ αυτό που λέμε φτωχογόνα ανάπτυξη, όπως λέμε στο χωριό μου. Πρέπει μια ισχυρή κυβέρνηση να το θέσει αυτό».

Τι έγραψε ο Αλέκος Καλύβης

«Στο θέμα των συμμαχιών δεν καταλήξαμε στην Κ.Ε. Ωστόσο -χωρίς να προηγηθεί εσωτερική συζήτηση- μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις επανέρχεται το ζήτημα και δημιουργούνται τετελεσμένα. Για παράδειγμα προετοιμάζονται συναντήσεις ή ακόμη με δημόσιες τοποθετήσεις υποβαθμίζεται η στάση απέναντι στα μνημόνια σε σχέση με την αναβάθμιση του κριτηρίου να μην ψηφίσει κάποιος την επιλογή για πρόεδρο δημοκρατίας. Προφανώς είναι σημαντικός ο στόχος να μην πιαστούν οι 180 αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια για τις συμμαχίες. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι ανάγκη αυτά τα ζητήματα όπως και η τακτική μας για να μην σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τα όργανα».

Για το άλλο θέμα, τις επαφές που θα έχουν την άλλη εβδομάδα Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός με τους εκπροσώπου τους... καπιταλισμού, ο Αλέκος Καλύβης επισημαίνει: «Πληροφορήθηκα -μέσω του τύπου- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα επαφών για αδιαμεσολάβητη σχέση με διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος και με τις αγορές(;). Δεν γνωρίζω να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα, η οποία προφανώς θα έχει ενεργοποιηθεί,αν κρίνω από τις συναντήσεις που έχουν γίνει . Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την έλλειψη γνώσης, που σαφώς υποτιμά και παρακάμπτει τα όργανα, είναι αναγκαίο -τουλάχιστον- να γίνει συγκεντρωτική και απολογιστική ενημέρωση με έκθεση που πρέπει να υποβάλλουν οι αρμόδιοι σύντροφοι και να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την στρατηγική μας».

«Προχωράμε στις περιφερειακές συσκέψεις χωρίς να υπάρχει συμφωνία με το περιεχόμενο της κεντρικής εισήγησης... σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει κατάληξη ούτε στην επιτροπή προγράμματος. Η Π.Γ. είχε θέσει στον προγραμματισμό της αυτό το θέμα αλλά κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε τις περιφερειακές συσκέψεις χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση τουλάχιστον επί αυτού του θέματος και τουλάχιστον στο επίπεδο της γραμματείας. Προτείνω να επισπεύσουμε αυτή την ειδική συζήτηση».

Τέλος, «στην κεντρική επιτροπή λήφθηκε η απόφαση για την δημιουργία μιας ομάδας επικοινωνίας και συντονισμού εν όψει των εκλογών με συγκεκριμένη θεσμική σύνθεση. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να έχει υλοποιηθεί η απόφαση και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει».

Δεν υπογράφουν την μομφή Γιούνκερ

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, όπως το επισημαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης:
Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν η κινητήρια δύναμη για τη συγκέντρωση υπογραφών ώστε να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο πρόταση μομφής εναντίον του κ. Γιούγκερ μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν με τους φορολογικούς παραδείσους στο Λουξεμβούργο.

Όντως συγκεντρώθηκαν συνολικά 76 υπογραφές, όχι όμως και οι υπογραφές των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είχε συμβεί; Ο κ. Παπαδημούλης σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον κ. Αλ. Τσίπρα αποφάσισε να μην υπογράψουν την πρόταση μομφής οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους... «λαϊκιστές», όπως τους χαρακτήρισε. Και τούτο γιατί οι 76 υπογραφές προέρχονταν από τον αντιευρωπαϊστή Βρετανό κ. Φάρατζ, την πρόεδρο του ακροδεξιού γαλλικού μετώπου κυρία Μαρί Λεπέν καθώς και από τον Ιταλό λαϊκιστή κ. Γκρίλο.

The post Το οδυνηρό σταυροδρόμι του Αλέξη Τσίπρα – Καλείται να διαλέξει το κοστούμι του πρωθυπουργού ή του επαναστάτη appeared first on KoolNews.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, στην κ, παπανδρεου, ελλαδα, συριζα, email, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, νεα δημοκρατια, βουλη, τροικα, λαφαζάνης, success, νέα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ολγα λαφαζανη, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ιταλια εκλογες, αλέξης τσίπρας, το θεμα, βηματοδοτης, εθνικη, ηγεσια, θεμα, λονδινο, προγραμμα, ωρα, email, ανδρεας παπανδρεου, βομβα, γινει, γινεται, γλεζος, διαστημα, δυναμη, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκνευρισμος, ελλειψη, εβδομαδα, ενημερωση, ετοιμο, ευρωπη, ιδια, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κομμα, λαφαζάνης, λουξεμβουργο, μηνυματα, μομφη, μορφη, ομαδα, ουσιαστικα, προβληματα, σιγουρο, συζητηση, συγκεντρωση, τριτη, φυσικα, φορα, δημητρης, ενωση, λαφαζανη, μητροπουλος, οργανα, στην κ, success, θεσεις
Τυχαία Θέματα