Το εμβόλιο της φυματίωσης επιβραδύνει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας!

Το εμβόλιο της φυματίωσης μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, χορήγησαν το εμβόλιο BCG σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων που πάσχουν από κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS) και διαπίστωσαν μετά από πέντε χρόνια ότι σχεδόν οι έξι στους δέκα δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει την πλήρη μορφή της νόσου.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας

μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι το προκλινικό όπου ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα και έτσι δεν απευθύνεται στο γιατρό. Το δεύτερο είναι το κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής παρουσιάζει ένα σύμπτωμα, για παράδειγμα διαταραχή της όρασης για κάποιες μέρες. Το τρίτο στάδιο είναι η κλινικά βέβαια σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής παρουσιάζει ένα ή και περισσότερα συμπτώματα τα οποία συνοδεύονται από ευρήματα στην μαγνητική τομογραφία.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου, το 50% των ασθενών εξελίσσεται σε κλινικά βέβαιη σκλήρυνση κατά πλάκας εντός δύο ετών. Μόνο το 10% που βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο δεν παρουσιάζει ποτέ ξανά πρόβλημα.

Στη μελέτη του πανεπιστημίου της Sapienza, συμμετείχαν 73 πάσχοντες από CIS. Στους 33 χορηγήθηκε μία δόση αντιφυματικού εμβολίου BCG, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε μία ανενεργή ουσία (ψευδοφάρμακο).

Επίσης σε όλους τους εθελοντές, για έξι μήνες, γινόταν μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο κάθε μήνα. Παράλληλα, χορηγήθηκε και στις δύο ομάδες ασθενών ένα φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας (ιντερφερόνη βήτα-1α) για έναν χρόνο.

Μόλις πέρασαν οι πρώτοι έξι μήνες, οι εθελοντές που είχαν κάνει το BCG είχαν λιγότερες βλάβες συμβατές με σκλήρυνση κατά πλάκας στον εγκέφαλο τους, κάτι το οποίο φάνηκε από τις μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες είχαν υποβληθεί.

Μετά από πέντε χρόνια, το 58% όσων είχαν εμβολιαστεί δεν είχαν παρουσιάσει κλινικά βέβαιη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί, το 30% δεν είχε παρουσιάσει.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια και την μακροχρόνια δράση του συγκεκριμένου εμβολίου στους ασθενείς με CIS», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζιοβάνι Ριστόρι ενώ πρόσθεσε πως ««οι γιατροί δεν θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό για τη θεραπεία της σκληρύνσεως κατά πλάκας ή του κλινικά μεμονωμένου συνδρόμου».

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την θεωρία ότι η έκθεση σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια μικρής ηλικίας, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας γιατί διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα