Το AIDS στην Ελλάδα: Πάνω από 80% των οροθετικών είναι άνδρες – Mειώθηκε ο ρυθμός εξάπλωσης

Ενθαρρυντική είναι η μείωση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του 2014, μετά την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικράτησε την τριετία 2011-13. Η μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) εκείνη την περίοδο εκτόξευσε τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών, πλέον όμως η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης.

Συνολικά και με βάση την τελευταία στατιστική ενημέρωση της ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου

& Πρόληψης Νοσημάτων) από το 1981 που διαγνώστηκε η ασθένεια έως και τον Οκτώβριο του 2014 έχουν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

Βέβαια ο αριθμός 14.288 αφορά μόνο τα δεδηλωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αντιπροσωπεύει μόνο το 75% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, που σημαίνει ότι οι οροθετικοί στην Ελλάδα είναι περίπου 19.000. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να κάνουν το τεστ για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό, θεωρώντας τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύοντας ότι είναι περιττή επειδή νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν.

Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι και η πιο επικίνδυνη για την εξάπλωση του ιού. Οσοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί μπορούν να μεταδώσουν το νόσημα εν αγνοία τους σε άλλους, όπως στους συντρόφους τους ή στα αγέννητα παιδιά τους. Επιπλέον όταν δεν είναι γνώστες της κατάστασής τους δεν μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία που εμποδίζει την ανάπτυξη της ασθένειας και την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Κυριότερη αιτία το σεξ μεταξύ ανδρών

Σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά και στατιστικά δεδομένα, προκαλεί εντύπωση ότι το 82,3% των 14.288 περιστατικών αφορά άνδρες. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ομο/αμφυφιλόφιλοι, αφού περίπου το 48% των συνολικών κρουσμάτων είναι άνδρες που ανέφεραν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες. Η λίστα περιλαμβάνει δυστυχώς και 64 μωρά που γεννήθηκαν με HIV λοίμωξη, ενώ 807 είναι τα οροθετικά άτομα που προέρχονται από χώρες με γενικευμένη επιδημία AIDS.

Τη διετία 2010 – 2012 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των φορέων του ιού HIV και από 5,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, φτάσαμε στα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, προτού παρατηρηθεί μια μικρή κάμψη το επόμενο διάστημα έως τον Οκτώβριο του 2013 (8,3).

Αυτή συνεχίστηκε και έτσι την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 5,9. Αιτία είναι η μεγάλη μείωση που παρατηρήθηκε στις δηλώσεις από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ενώ την περίοδο 2011-13 είχε εξελιχθεί σε επιδημία, το πρώτο 10μηνο του 2014 υποχώρησε κατά 64%. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2014, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 654 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 563 (86,1%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 91 (13,9%) σε γυναίκες. Στην κατηγορία των ΧΕΝ καταγράφηκαν 84 κρούσματα, ενώ σε ότι αφορά το ποσοστό των ανδρών 281 δήλωσαν ομο/αμφιφυλόφιλοι, 114 ετεροφυλόφιλοι και ένα σημαντικό ποσοστό (26,8 / 175 άτομα) παρέμεινε αδιευκρίνιστης προέλευσης.

Η τελευταία καταγραφή συγκεντρωτικών στοιχείων επιδημιολογίας αφορά το διάστημα έως και την τελευταία ημέρα του 2013. Σύμφωνα με αυτή, το 46% των 13.622 (έως τότε) φορέων ή ασθενών ήταν άνδρες ομο/αμφιφυλόφιλοι. Το 21,5% αφορούσε γυναίκες και άνδρες ετεροφυλόφιλους/ες, ενώ το 10,5 τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Πρόβλημα για τους ειδικούς αποτελεί ο μεγάλος αριθμός όσων αρνούνται να δηλώσουν από ποια αιτία μολύνθηκαν ή δεν είναι πειστικοί στη δήλωσή τους. Το ποσοστό των «ακαθόριστων» φορέων ή ασθενών ήταν στο 19,1%.

Κέντρα και εξέτασης και στήριξης

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Σήμερα το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης για HIV είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου και το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 14 ημέρες μετά από μια επικίνδυνη επαφή.

Το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ανδρέας Συγγρός», στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, στον «Άγιο Ανδρέα» Πατρών, στο «Βενιζέλειο – Πανάνειο» του Ηρακλείου, στο ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε δύο σχολές, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λ. Αλεξάνδρας 196) και την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ. Ασίας 75, Γουδί). Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε ασθενείς μέσω μιας επιστημονικής ομάδας που αποτελείται από 6 ψυχολόγους, 1 ψυχίατρο και 1 κοινωνικό λειτουργό. Ανάλογες δράσεις αναπτύσσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Κέντρο Ζωής», που επιδιώκει να φέρει σε επαφή μεταξύ τους τα οροθετικά άτομα. Από το 1995 λειτουργεί στους κόλπους της το «Κέντρο Ημέρας», ένας χώρος συνάντησης, στήριξης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για οροθετικά άτομα, καθώς και για συγγενείς και συντρόφους τους.

The post Το AIDS στην Ελλάδα: Πάνω από 80% των οροθετικών είναι άνδρες – Mειώθηκε ο ρυθμός εξάπλωσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα