Το 2016 έρχεται μαζί με τους δανειστές, οι συνταξιούχοι τρέμουν

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να αποχωρούν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το ασφαλιστικό αλλά και ζητήματα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής. «Τον Ιανουάριο τα σπουδαία» ήταν η λακωνική δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου που βγαίνοντας από το Μαξίμου, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Με δεδομένο πως η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση της απέναντι στους δανειστές και να αποστείλει τις κοστολογημένες

προτάσεις της έως τις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθούν στις 14 Ιανουαρίου στο Eurogroup, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. απασχόλησε η πρόταση επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών 1% για τις κύριες συντάξεις.

«Κεντρικός στόχος του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Επί της ουσίας πάντως αυτό που πραγματικά προβληματίζει το Μαξίμου είναι η επιφυλακτική στάση των δανειστών στις μέχρι τώρα ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του Ασφαλιστικού το 2016.

Για την επίτευξη της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, αλλά και στη χρήση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί με το ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς αναμένεται να περιληφθούν σημαντικές αλλαγές στο ύψος των εισφορών και των νέων συντάξεων, αλλά και ενοποιήσεις ταμείων.

θεσμοθέτηση Εθνικής Σύνταξης

Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του υπ. Εργασίας, βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η θεσμοθέτηση της «Εθνικής Σύνταξης» που θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και θα ανέρχεται σε 384 ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθεί η θεσμός της «Αναλογικής Σύνταξης» που θα καθορίζεται με βάση του ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμα του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου.

Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των εισφορών κατά μια μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) για την ενίσχυση των επικουρικών ταμείων με την κυβέρνηση να υπολογίζει ότι θα εισπράττει ετησίως περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει κατατεθεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα και για τις κύριες συντάξεις, προκειμένου να μη μειωθούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση προκειμένου να μη μειώσει τις κύριες συντάξεις αναζητά επιπλέον πόρους για το σύστημα μέσω της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, που στοιχίζει στο σύστημα 2 δισ. ευρώ, αλλά και της αξιοποίησης –χρήσης της ακίνητης και κινητής περιουσίας ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Ακόμη εξετάζεται η επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στην περίπτωση που το χρηματιστήριο κινηθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Μεγάλο αγκάθι πάντως στον επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος είναι το κυβερνητικό πλάνο συγχωνεύσης όλων των ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών.

Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη πρόταση συναντά την έντονη αντίδραση των επαγγελματικών κλάδων που εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί «εχθρική ενέργεια» από πλευράς κυβέρνησης και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η μεγάλη σφαγή των Επικουρικών

Σίγουρες είναι πλέον οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από εκεί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καλύψει ένα έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις από 2 έως 28,8% που θα επιβληθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των150 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

The post Το 2016 έρχεται μαζί με τους δανειστές, οι συνταξιούχοι τρέμουν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα