Την έγκριση του Κογκρέσου θα ζητήσει ο Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αν και έλαβε απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «αδιάψευστα στοιχεία» για τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε το καθεστώς 'Ασαντ και ότι «δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί μπροστά σ' αυτό που έγινε στη Δαμασκό, που πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα τέτοιου είδους του 21ου αιώνα», όπως επισήμανε.

Ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι η χρήση χημικών όπλων από «έναν αδίστακτο δικτάτορα αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

και ότι «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς».

Επίσης, σημείωσε ότι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβε την απόφαση για στρατιωτική δράση «περιορισμένης ισχύος» και ότι είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι έλαβε και μια δεύτερη απόφαση «ως κάποιος που σέβεται το σύνταγμα», διατυπώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Αμερικανού λαού. Γι' αυτό το λόγο, όπως επισήμανε, συζήτησε το θέμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου και όλοι συμφώνησαν ότι όταν επιστρέψουν τα μέλη του από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα και θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία. Αν και εξέφρασε την άποψη ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την εντολή για στρατιωτική επίθεση και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, σημείωσε ότι θέλει πρώτα να πραγματοποιηθεί συζήτηση με βάση τα στοιχεία, πιστεύοντας ότι είναι «τρανταχτές αποδείξεις» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας.

Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει ότι ο Αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος από τους πολέμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι «η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο», που θα αποφασίσει με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι κρατάνε το λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα