Την δεξαμενή της Δεξιάς καλοβλέπει η ΝΔ – Ολομέτωπη η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές

Ενδιαφέροντα στοιχεία φέρνουν στο φως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, φανερές και μυστικές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύεται το πρόβλημα της ΝΔ να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, χωρίς πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να παγιώνει δυναμική νίκης. Όπως είναι λοιπόν προφανές, το επόμενο διάστημα ο διπολισμός του πολιτικού σκηνικού αναμένεται

να ενταθεί, με επιθέσεις ένθεν κακείθεν.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε προσωπικό επίπεδο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση το ζήτημα της θρησκευτικής του πίστης. Όπως σημειώνουν από τη Συγγρού, το ζήτημα δεν είναι η πίστη ή μη πίστη του κ. Τσίπρα αλλά ο τρόπος που πολιτεύεται ως προς τα εκκλησιαστικά ζητήματα, μιας και εκεί οι επιτελείς της ΝΔ εντοπίζουν υποκρισία. Πάντως, όπως εκτιμούσαν παράγοντες της πολιτικής ζωής, η ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τόσο αυτόν ως αποδέκτη αλλά κυρίως το δεξιό ακροατήριο του κόμματος, το οποίο εμφανίζεται να είναι απογοητευμένο από την κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο καθίσταται εμφανές και από τη χαλαρή συσπείρωση της ΝΔ σε αρκετές έρευνες. Το όπλο αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς είχε επιστρατευτεί και στις εκλογές του 2004, με φυλλάδια που μοιράζονταν στις εκκλησίες εναντίον του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Όσο περνάει ο καιρός και οδεύουμε προς τις κάλπες του Μαΐου θεωρείται δεδομένο πως η ΝΔ θα συνεχίσει να επιτίθεται με οξύτητα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα οφέλη της Προεδρίας, ενώ βασικό ρόλο στην τελική στρατηγική του κόμματος θα παίξει και η έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Στην κυβέρνηση βέβαια δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται πως η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει πριν τις εκλογές, ενώ πιθανή σκληρή στάση της Τρόικα μπορεί να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και να έχει ως αποτέλεσμα εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Όσον αφορά τις έρευνες, αυτές καταγράφουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως έχει δομικό πρόβλημα στην επαρχία, καθώς οι εκεί οργανώσεις του είναι λιγότερο οργανωμένες απ’ ότι στα αστικά κέντρα. Επίσημα, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν σχολιάζουν δημοσκοπήσεις, καθώς αυτές καταγράφουν τη στιγμή και τονίζουν πως έχουν χρόνο, ώστε να αντιστρέψουν το κλίμα. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό στο παρασκήνιο, πως ο πολιτικός χρόνος της ΝΔ για ανατροπή της τάσης φτάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και η χώρα θα έχει μπει για τα καλά στη φάση της προεκλογικής περιόδου.

Στη ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτιμούν πως το αρνητικό κλίμα που αποτυπώνεται στις μετρήσεις μπορεί να ανατραπεί χάρη σε τέσσερις παράγοντες:

Αρκετοί ψηφοφόροι της Δεξιάς μπορεί να κατευθυνθούν προς τους υποψηφίους που διακριτικά στηρίζει η ΝΔ με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «διαχειρίσιμο» (σε περίπτωση συνολικής ήττας), καθώς η διαφορά δεν θα είναι χαώδης.Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως όσο συνεχίζεται η κάθαρση του δημόσιο βίου και η δικαιοσύνη βάζει στο στόχαστρο τα «μεγάλα ψάρια», μπορεί να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία για το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς είχε μείνει εκτός πολιτικού προσκηνίου για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει η εκτίμηση πως μένει αλώβητος από τη σκανδαλολογία που δυναμιτίζει το δημόσιο βίο.Η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κα η ευνοϊκή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα μπορεί να δώσει «αέρα» στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα εμφανιστεί έτσι ως πολιτικός doer, ακόμα και αν χρειάζεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.Η αποκατάσταση των αδικιών θεωρείται ως καταλύτης. Η ποσοτικοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους εκτιμάται γύρω στα 120 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αποδεσμευθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr θα διαμορφωθεί μάλλον λίγο κάτω από το 1 δις. Έτσι, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μια τέτοια κίνηση.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει άτυπες ζυμώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, μιας και ακούγεται πολύ έντονα το όνομα της Ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ, κ. Νίκης Τζαβέλλα, αλλά και το όνομα του πρωθυπουργικού συμβούλου, κ. Σταύρου Παπασταύρου, τον οποίο η εφημερίδα «Το Βήμα» ανέφερε ως πιθανό αντικαταστάτη του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος διατηρεί αγαστές σχέσεις με αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες. Υπενθυμίζεται πως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ θα είναι ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα