ΤΙΜΕ: Ο Έλληνας Άγγελος Τζωρτζίνης είναι ο φωτογράφος της χρονιάς για το 2015

Οι φωτορεπόρτερ είναι ένα πραγματικά δύσκολο επάγγελμα. Είναι αυτοί που συνήθως βρίσκονται παρόντες σε ένα γεγονός απαθανατίζουν -την συγκλονιστική πολλές φορές- στιγμή κι όμως σε μεγάλο βαθμό περνούν απαρατήρητοι.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Την εποχή του διαδικτύου και των social media η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ασχολείται με την δύναμη της εικόνας, αφήνοντάς την ωστόσο «ορφανή», δηλαδή χωρίς να αποδίδονται τα απαραίτητα εύσημα σε αυτόν που απαθανάτισε την εκάστοτε στιγμή. Το αμερικανικό περιοδικό TIME

ωστόσο σεβόμενο την δύσκολη αυτή δουλειά κάθε χρόνο αποδίδει το βραβείο Best Wire Photographer σε όσους με την δουλειά τους φροντίζουν να μετατρέπουν σημαντικές στιγμές σε αθάνατες.

Για φέτος λοιπόν το ΤΙΜΕ απέδωσε το συγκεκριμένο βραβείο στον Έλληνα, Άγγελο Τζωρτζίνη, κάνοντας λόγο για την «εγκάρδια δουλειά του στην καταγραφή της ανταπόκρισης της χώρας του σε δύο πρωτοφανείς κρίσεις». Ο Άγγελος όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό αρέσκεται να καλύπτει θέματα που επηρεάζουν την ίδια την καθημερινότητά του και τον απασχολούν. Θέματα όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η κατάσταση με τους πρόσφυγες. Ποιος όμως είναι ο Άγγελος Τζωρτζίνης;

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1984 στο Αιγάλεω και αποφάσισε να ασχοληθεί με την φωτογραφία το 2006. Ξεκίνησε την συνεργασία του με το AFP το 2007, ενώ παράλληλα δούλευε προσωπικά του πρότζεκτ στην Αίγυπτο, την Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα, συνεργαζόμενος την ίδια εποχή και με τους Νew York Times.

Ο ίδιος λέει «Ένας καλός φωτογράφος δεν είναι αυτός που τραβάει καλές φωτογραφίες. Είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Οι αξίες του φωτογράφου και οι εμπειρίες του αποτελούν βασικό συστατικό των φωτογραφιών του. Γι' αυτό θέλω να καλύπτω ιστορίες οι οποίες επηρεάζουν την προσωπική μου ζωή και με ενδιαφέρουν, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα». «Στόχος μου δεν είναι να προβάλω τον εαυτό μου στη φωτογραφία. Αντί για αυτό, θέλω να δουν οι άνθρωποι τις φωτογραφίες μου και να καταλάβουν τι σημαίνουν για εμένα», λέει στο Time.

Οι φωτογραφίες του, πολλές φορές κοντινά σε διαμαρτυρίες, είναι μία δυναμική υπενθύμιση του πραγματικού αντίκτυπου που έχουν σε καθημερινούς ανθρώπους οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αίθουσες στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σχολιάζει το Time. «Μέσω των φωτογραφιών του για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Άγγελος Τζωρτζίνης λειτούργησε ως αυτόπτης μάρτυρας που αποτύπωσε (με τον φακό του) τις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2015, κυρίως την προσφυγική κρίση. Υπερβαίνοντας την ιστορία που εκτυλίσσεται ενώπιόν του, γνωρίζει πώς να αποτυπώνει τη βία, τις τραγωδίες όπως επίσης τις στιγμές της οικειότητας και της τρυφερότητας...» δήλωσε ο Εμανουέλ Χογκ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτό το διάστημα ωστόσο ο Έλληνας φωτογράφος έχει επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Μου έχει φέρει στο μυαλό αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Μεγάλωσα σε μία γειτονιά στην οποία δεκάδες Ιρακινοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν. Ζούσαν σε υπόγεια διαμερίσματα, πολλές φορές 5-6 σε ένα δωμάτιο, συνήθως σε άθλιες συνθήκες. Παίζαμε μπάσκετ στους δρόμους και ό,τι άλλο κάνουν τα παιδιά εκείνης της ηλικίας, αλλά πάντα αναρωτιόμουν πώς κατέληξαν στην Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι και τι άφησαν πίσω τους: τις οικογένειές τους, τις ζωές τους», λέει.

Οταν είδε τις εικόνες των νεκρών σωμάτων, να ξεβράζονται στις ελληνικές αρχές, δεν μπορούσε παρά να σκεφτεί ότι τα όνειρα των μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον κατέληγαν κάτι που θα γινόταν ένα δίλεπτο ρεπορτάζ. Οπότε, τον Απρίλιο αποφάσισε να αρχίσει να καλύπτει αυτό το θέμα, ακόμη και χωρίς να έχει κάποια συνεργασία με μέσο. Από τότε, το AFP του έχει αναθέσει αρκετά θέματα, στην Κω και τη Λέσβο. Κάθε φορά, ο Τζωρτζίνης προσπαθεί να ισορροπήσει τις ανάγκες ενός ειδησεογραφικού πρακτορείο με την προσωπική του προσέγγιση.

«Στόχος μου δεν είναι να είμαι ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας της κατάστασης» λέει, «αλλά προσπαθώ να κρατήσω όσο μεγαλύτερη "απόσταση" και να δείξω πράγματα που οι άνθρωποι συνήθως δεν βλέπουν. Θέλω να φτιάξω εικόνες που θα βάλουν τους θεατές να αναρωτηθούν για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».

Το συγκεκριμένο βραβείο είναι απλώς μία επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς του Άγγελου Τζωρτζίνη. Ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει το λειτούργημά του προμηθεύοντας τον κόσμο με στιγμιότυπα τα οποία θα μείνουν αθάνατα στον χρόνο.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το πρωτότυπο αφιέρωμα του ΤΙΜΕ καθώς και μέρος της δουλειάς του.

The post ΤΙΜΕ: Ο Έλληνας Άγγελος Τζωρτζίνης είναι ο φωτογράφος της χρονιάς για το 2015 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα