Τι ζητούν οι «πετρελαιάδες» για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα ελληνικά κοιτάσματα

14:53 8/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Η στρατηγική του υπουργείο Περιβάλλοντος για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη που θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να συνοψίζεται στην εξής φράση: Μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες, πλήρη δέσμευση των επενδυτών στο πρόγραμμα εργασίας που θα προσφέρουν και κατάθεση αντίστοιχου ύψους εγγυήσεων και προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Ωστόσο οι «δουλειές» θα πρέπει να εμπεριέχουν στοιχεία win-win για να ευοδώσουν. Έτσι από πλευρά της, η πετρελαϊκή βιομηχανία, ζητάει

από την Ελλάδα «ακριβές χρονοδιάγραμμα, σαφείς όρους και διαφανές σύστημα αξιολόγησης». Δεν θέτουν κανένα θέμα για την έκταση των υπό παραχώρηση blocks, ούτε διατυπώθηκαν αρνητικά σχόλια και παρατηρήσεις για το κόστος των σεισμικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταφέροντας τις πρώτες εκτιμήσεις τους από τις επαφές που είχαν στο Λονδίνο, διευκρινίζουν ότι τα χαρακτηριστικά των προς παραχώρηση περιοχών (μεγάλα θαλάσσια βάθη) απαιτούν πολύ υψηλές επενδύσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από μικρές εταιρείες. Ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μέσω κοινοπραξιών.

Χαρακτηρίζουν θετική πέραν του αναμενόμενου την ανταπόκριση της πετρελαϊκής αγοράς και επισημαίνουν με έμφαση τη συμμετοχή στην ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο ηχηρών ονομάτων όπως η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Total, η ΒP, η Statoil, η γερμανική ΕΟΝ και οι ιταλικές ΕΝΙ και ΕΝΕL. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στα έσοδα με ποσοστό που κλιμακώνεται και φτάνει στο 54%.

Η χάραξη των blocks, στηρίχτηκε σε μια σειρά παραμέτρων, όπως η πετρελαιοδυναμικότητα της περιοχής και η πυκνότητα των γραμμών, αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως και η διαθέσιμη διεθνώς τεχνολογία για μεγάλα βάθη.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος άφησε απ’ έξω περιοχή στο Ν. Ιόνιο, όπου τα βάθη φτάνουν τα 2,5 χιλ. χλμ., διότι δεν υπάρχει διεθνώς πιστοποιημένη τεχνολογία για γεωτρήσεις τέτοιου μεγέθους. Η συγκεκριμένη ζώνη, θα μπορεί να βγει σε επόμενο γύρο παραχωρήσεων, που οι τεχνολογίες θα έχουν ωριμάσει.

Η δημοσίευση της προκήρυξης αναμένεται τον Σεπτέμβριο και η κατάθεση των προσφορών μέσα στον Μάρτιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα