Τι ζητάει από το ΣτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας

Την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων με την οποία το περασμένο Αύγουστο επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στο τότε Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο κ. Σπινέλης.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το enikos.gr,

αντισυνταγματική και παράνομη κρίνουν το ανώτερο εκ του νόμου προβλεπόμενο πρόστιμο οι Γιάννης Στουρνάρας και Διομήδης Σπινέλης με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Ο υπουργός Οικονομικών στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας ενώ είναι και παράνομη γιατί υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι σύμφωνα με νόμο του 1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων , τα 50.000.000 δραχμές, δηλαδή το ποσό των 146.735 ευρώ. Υποστηρίζει επίσης ότι είναι παράνομη και γιατί έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία και εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα.

Να σημειωθεί ότι η Αρχή είχε επιβάλει το πρόστιμο καθώς έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν έλαβε ως όφειλε, τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε στη διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα. Τα δεδομένα αυτά εντοπίστηκαν υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους, ενώ τα αρχεία βρέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, στα σπίτια στελεχών των εν λόγω εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα