Τι υπόσχεται η κυβέρνηση στην Τρόικα για να «γλυτώσει» ομαδικές απολύσεις

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση η οποία καλείται να βρει κοινό σημείο με την Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλαν κείμενα με περισσότερες από 200 ενστάσεις στο καθένα προκειμένου η ελληνική

πλευρά να βρει συμβιβαστικές λύσεις. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένεται να δεχθεί κάθε πρόταση που κάνουν οι δανειστές αλλά θέλει να διαμορφώσει το δικό της πλαίσιο πάνω στο οποίο οι δανειστές θα είναι αυτοί που θα συμφωνήσουν.

Η σημαντικότερη αντίσταση που φέρει η ελληνική πλευρά είναι σε δύο θέματα. Σε αυτό των μαζικών απολύσεων και στο θέμα του αριθμού των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα για το 2015. Σχετικά με το θέμα των τραπεζών, έχει βρεθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «κοινό σημείο» και το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρ'όλα αυτά υπάρχουν και πολλά και σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης όπως για παράδειγμα η πρόταση του οικονομικού επιτελείου το οποίο είναι διατεθειμένο σε περίπτωση που η Τρόικα δεχθεί να μην γίνουν μαζικές απολύσεις, να προχωρήσει πάραυτα στην υιοθέτηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης», των προτάσεων δηλαδή για το γάλα, το ψωμί, τα βιβλία κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στον Βηματοδότη, μετά από εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε να μην περάσει τα νέα μέτρα (που θα συμφωνηθούν) σε ένα και μόνο νομοσχέδιο, ή με ένα άρθρο το οποίο θα το ονόμαζε «πολυνομοσχέδιο» ή «νομοσχέδιο-σκούπα», αλλά σε δύο ή ακόμα τρία νομοσχέδια, όπως ειδικό νομοσχέδιο για τα διαρθρωτικά μέτρα, άλλο για τις τράπεζες και ένα τρίτο αν απαιτηθεί.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα