Τι οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη στην έξοδο- Του τα έδωσα όλα του Σαμαρά και με πούλησε

Περισσότερο ψυχολογικοί παρά πολιτικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Ο Φώτης δεν άντεξε ότι στην μακρά πολιτική του διαδρομή όλοι του έπλεκαν το εγκώμιο αναγνωρίζοντάς τον ως έναν από τους πλέον έντιμους και υπεύθυνους πολιτικούς και ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο άρχισε να δέχεται μια τρομακτική αμφισβήτηση ακόμη και μέσα από την Αριστερά, που ο χαρακτήρας του δεν μπόρεσε να αντέξει. Πολύ περισσότερο όταν η εξόφθαλμη αθέτηση των θέσεων

που πάντα πρέσβευε, του προκάλεσε σταδιακά ένα οξύτατο συνειδησιακό πρόβλημα από το οποίο θέλησε να λυτρωθεί» λένε στην εφημερίδα τρεις στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι το λουκέτο της ΕΡΤ ήταν η αφορμή και όχι η αιτία καθώς ο κ. Κουβέλης σκεπτόταν εδώ και καιρό την αποχώρηση ως τη μόνη έντιμη λύση όταν ακόμη το θέμα ήταν το περίφημο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Τότε, όταν τον «άδειασε» ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνειδητοποίησε ότι μη μπορώντας να επιβάλει την άποψή του ακόμη και για ένα «εξωμνημονιακό» θέμα που είναι ταμπού για την Αριστερά, δικαίωνε απολύτως την απαξιωτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι το ψευτοαριστερό άλλοθι της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ.».

Γι’ αυτό άλλωστε και η πεποίθηση των συνεργατών του είναι ότι και ο κ. Σαμαράς συνέβαλε με τη στάση του στην σταδιακή αποσύνδεση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και ανακαλούν στη μνήμη τους τις συζητήσεις που είχαν στην Αγ. Κωνσταντίνου αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές, όπως και την απάντηση που είχε δώσει ο Φώτης Κουβέλης στην εισήγηση κάποιων στελεχών του «να μη συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι είναι πολιτικά αδίστακτος».

«Δεν τον ξέρετε τον Σαμαρά, έχω συνεργαστεί μαζί του κι είναι ευθύς και έντιμος» φέρεται να είχε απαντήσει ο Φώτης Κουβέλης προς έκπληξη των παρισταμένων, μια άποψη που διατήρησε ακόμη και πριν λίγο καιρό. Μάλιστα, μέχρι την αιφνίδια απόρριψη του αντιρατσιστικού πολλές φορές οι δύο άνδρες συνομιλούσαν επί μακρόν στο τηλέφωνο για διάφορα θέματα.

Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης μετά την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απέφευγε οποιοδήποτε σχόλιο για τον κ. Σαμαρά. Μετά δε και τη δημόσια αναφορά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι η ΝΔ είναι εκείνη που υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της, οι τηλεφωνικές συνομιλίες αραίωσαν και σταδιακά οι σχέσεις των δύο ανδρών άρχισαν να γίνονται απολύτως τυπικές. Η ΕΡΤ όμως ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Κουβέλη ο οποίος οργίστηκε βλέποντας τον κ. Σαμαρά να αγνοεί επιδεικτικά τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ και να ανακοινώνει αποφάσεις ακόμη και μετά το λουκέτο.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην έκρηξη Κουβέλη, ο οποίος την προηγούμενη Τρίτη φέρεται να είπε τη φράση «του τα έδωσα όλα του Σαμαρά και με πούλησε. Επιδιώκει τις εκλογές και το σχέδιό του είναι να μας επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη και να μας συνθλίψει». Τότε ακριβώς πρέπει μέσα του να οριστικοποιήθηκε η απόφαση της εξόδου, ασχέτως αν οι συνεργάτες του την πληροφορήθηκαν κατόπιν «εορτής» και ύστερα από τις διαρκείς μεταπτώσεις στις αξιώσεις της ΔΗΜΑΡ για την ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ νιώθει πικραμμένος και για τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή άφηνε τον κ. Κουβέλη να καταλάβει ότι τυχόν δική του κυβερνητική έξοδος θα επιφέρει αναπόφευκτα και τη δική του τελικά όχι μόνο παρέμεινε στην κυβέρνηση αλλά καταλόγισε στον κ. Κουβέλη πολιτική ανευθυνότητα για τη στάση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα