Τι οδήγησε τον Ερντογάν στην αναδίπλωση μετά τα βίαια επεισόδια στο Ταξίμ

22:43 1/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως κάμφθηκε από την προβολή που πήραν τα επεισόδια των δύο τελευταίων ημερών στην πλατεία Ταξίμ και προχώρησε σε αναδίπλωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και επέτρεψε να διαμαρτυρηθούν δεκάδες χιλιάδες πολιτών.

Αν και το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ερντογάν είχε προβεί σε σκληρές δηλώσεις, εναντίον των διαδηλωτών, μετά την παρότρυνση του Τούρκου

προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, να «επικρατήσει η λογική και η ηρεμία στις διαδηλώσεις», φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση χαμήλωσε τους τόνους.

Ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε παραδεχθεί στο αμερικανικό δίκτυο CNN, πως «έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά των διαδηλωτών και την πλευρά της αστυνομίας».

Στην απόφαση για αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης, ρόλο έπαιξε και η προειδοποίηση του Foreign Office προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφύγουν επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαβουλεύσεις υπήρξαν και στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ρόλο έπαιξε, επίσης, και η παρέμβαση της ΕΕ, με την Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Φούλε να μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις, μάλιστα, του εκπροσώπου της ΕΕ νωρίτερα, έγινε λόγος για εικόνες και πρακτικές που δεν συνάδουν με το προφίλ μιας υπό ένταξη στην Ένωση χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα