Τι ισχύει με την άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών

Γονική άδεια και στους άνδρες εργαζόμενους σε δημόσιο και ΟΤΑ προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέχρι και 4 ημέρες το χρόνο για κάθε παιδί μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Η άδεια δίνεται για απουσία ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα από την εργασία, προκειμένου οι γονείς να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της

ΓΣΕΕ, η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και φτάνει συνολικά μέχρι 4 ημέρες το χρόνο για κάθε παιδί (ΕΓΣΣΕ 2008-2009). Την παραπάνω άδεια δικαιούνται και οι γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο. Νοείται βέβαια ότι πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά και ποτέ για περισσότερο από μια εργάσιμη μέρα κάθε φορά. Η συγκεκριμένη άδεια δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους.

Η άδεια αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του capital.gr, χορηγείται στον εργαζόμενο γονέα, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι έξω από το σπίτι, είναι άδεια με αποδοχές και χορηγείται άσχετα με τον αριθμό ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Εφόσον απασχολούνται και οι δύο γονείς αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Ο νόμος, ορίζει πως η άδεια χορηγείται για τις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και δεν αποτελεί δικαίωμα απουσίας για κάθε εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση.

Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένη εκ των προτέρων και δίχως ιδιαίτερο λόγο η εξάντληση του συνολικού χρόνου της άδειας. Η άδεια πρέπει να χορηγείται για ορισμένες ώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ολόκληρη την ημέρα, σε καμιά όμως περίπτωση πάνω από μία ημέρα συνεχώς.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ που έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους, μέσης ή τεχνικής εκπαίδευσης δικαιούνται με αποδοχές, την ίδια άδεια.

Γονική άδεια και στους άνδρες στο δημόσιο

Παράλληλα, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σαμπαζιώτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί με νομοσχέδιο αλλαγές στις άδειες στο Δημόσιο, εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ και δεν επιτρέπει σε έναν πατέρα να λάβει γονική άδεια. Σήμερα, αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται, εκείνος δεν δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της ισόχρονης 9μηνης άδειας ανατροφής, εκτός εάν η σύζυγος λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού. Η Ελλάδα, κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, καθώς εγκαλείται από την Κομισιόν για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα