Τι φταίει στην Ελλάδα και δεν έρχονται επενδύσεις;

Στην Ελλάδα δεν έρχονται επενδύσεις. Τουλάχιστον όχι τόσες όσες θα θέλαμε. Τουλάχιστον όχι όσες θα δικαιολογούνταν από την καθοδική πορεία των μισθών την τελευταία πενταετία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά έχουμε από τα χειρότερα φορολογικά συστήματα στον πλανήτη.

Ναι δεν είναι υπερβολή να το τονίσουμε αυτό. Και το πρόβλημα ενός φορολογικού συστήματος δεν εντοπίζεται στο ύψος της φορολόγησης (σύμφωνα με μεγάλες εταιρείες) αλλά στην σταθερότητα αυτής. Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι,

η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία και την Πορτογαλία έχουν τα χειρότερα φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από την δημοσκόπηση της Deloitte στην οποία απάντησαν οι επικεφαλής των περίπου χιλίων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα δεδομένα είναι σχετικά απλά και αποδεικνύουν για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν μπορεί -προς το παρόν- να γίνει επενδυτικός κόμβος. Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν τη φορολογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι γνωστοί στους Ελληνες φορολογούμενους: συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και αμφισημίες, αδυναμίες και αλλαγή απόψεων από τη φορολογική διοίκηση.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Πρώτα ελέγχουν την φορολογική σταθερότητα σε μία οικονομία και ύστερα το ύψος της φορολόγησης. Τομείς που όπως όλοι γνωρίζουμε η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.«Δεν έχει σημασία να έχουμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε δίκαιοι και προβλέψιμοι. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε την οικονομία μας», εξηγεί η κ. Μαρία Τρακάδη, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της Deloitte Ελλάδας σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πολύ σημαντικός είναι την ίδια στιγμή και ο χρόνος που απαιτείται για να επιλυθεί μία φορολογική διαφορά. Άλλος ένας τομέας στον οποίον η Ελλάδα είναι ουραγός. Μάλιστα για να αντιληφθούμε το έσχατο σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει αξίζει να δούμε πόσο προβληματικά θεωρούνται άλλα φορολογικά συστήματα χωρών τις οποίες θεωρούμε -αυθαίρετα μόνοι μας- υποαναάπτυκτες οικονομικά συγκριτικά με εμάς. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης από τα λιγότερο προβληματικά φορολογικά συστήματα της Ευρώπης είναι των Σκοπίων, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας, ενώ σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με εμάς βρίσκεται μέχρι και το Καζακστάν.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει

Η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι δύσκολη. Ίσα-ίσα είναι δοκιμασμένοι σε πολλές χώρες και αποφέρει, επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ, οικονομική σταθερότητα και θέσεις εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα του σήμερα. Αρκεί η πολιτική βούληση και η συνεργασία των πολιτών. Φορολογική βεβαιότητα, απλό φορολογικό σύστημα, προβλέψιμες και συνεργάσιμες φορολογικές αρχές, και παροχή φορολογικών κινήτρων είναι μερικά από τα βασικά συστατικά τα οποία θα κάνουν ένα μία οικονομία ελκυστική προς τους επενδυτές.

Τώρα επειδή αναφέραμε «μικρές» οικονομίες αξίζει να δούμε και τις επιδόσεις των «μεγάλων» σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Deloitte. Στην κορυφή κατατάσσονται Ολλανδία και Βρετανία και ακολουθούν με σημαντική διαφορά Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και χειρότερη όλων η Ρωσία. Ολλανδία και Βρετανία έχουν καταφέρει να οργανώσουν φορολογικό σύστημα ελκυστικό για πολυεθνικές. Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται προβληματικές εξαιτίας των συχνών νομοθετικών αλλαγών, της αμφισημίας και των αντικρουόμενων απόψεων της διοίκησης σχετικά με φορολογικά θέματα.

The post Τι φταίει στην Ελλάδα και δεν έρχονται επενδύσεις; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα