Θύρα και Καρυάτιδες «οδηγούν» στον Μέγα Αλέξανδρο ως ένοικο του τάφου της Αμφίπολης

Ο τάφος της Αμφίπολης εκπλήσσει με κάθε εκατοστό που αποκαλύπτει η ομάδα της ανασκαφής. Και κάθε έκπληξη αυξάνει την αγωνία για το ποια προσωπικότητα της εποχής μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό του Τύμβου Καστά...

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Το KoolNews.gr έχοντας εξετάσει όλα τα σενάρια έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες τους και τα ισχυρά τους σημεία, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αφενός γιατί το μνημείο είναι κυριολεκτικά μοναδικό και αφετέρου γιατί δεν έχουμε καμμία αρχαία αναφορά για τον τάφο. Αυτό περιπλέκει μα και... σκανδαλίζει. [Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΩ]. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, οι αρχαιολόγοι βαδίζουν με σταθερά βήματα για την αποκάλυψη του εκπληκτικού αυτού τάφου. Τελευταία αποκάλυψη, η μακεδονικού τύπου θύρα που αποκαλύφθηκε...

Ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν στοχοποιήσει τους ανασκαφείς πως έχουν μετατρέψει το έργο τους σε ριάλιτι, αλλά το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής είναι να αποπροσανατολίσουν και να τοποθετήσουν τον τάφο μέχρι και στην ρωμαϊκή εποχή της Μακεδονίας. Πρωτοστάτισσα της αμφισβήτησης η Όλγα Παλαγγιά [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], η οποία τόνιζε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την μακεδονικότητα του τάφου. Μέχρι την Πέμπτη...

Λίνα Μενδώνη, Αικατερίνη Περιστέρη και Άννα Παναγιωταρέα έδωσαν στην δημοσιότητα στοιχεία για την πρόοδο της ανασκαφής αποκαλύπτοντας πως βρέθηκε σπασμένη θύρα στον τρίτο θάλαμο [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Η θύρα αυτή μπορούμε να πούμε αποτελεί η πρώτη απτή απόδειξη μακεδονικότητας του τάφου, καθώς παρόμοιες έχουν εντοπιστεί όχι μόνο στον τάφο του Φιλίππου Β στην Βεργίνα αλλά και σε άλλους τάφους της Μακεδονίας. Μάλιστα μετά την θύρα είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αρχαιολόγοι θα συναντήσουν κάποιου είδους διαμορφωμένη κατωφερής δίοδος πρόσβασης, με σκαλοπάτια ή κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα).

Η σημειολογία των ευρημάτων και ο... Μέγας Αλέξανδρος

Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως την εποχή εκείνη, τίποτα δεν γινόταν τυχαία. Οι κατασκευές και ειδικότερα τα ταφικά μνημεία ήταν... γεμάτα από σημειολογία. Η σημειολογία καθόριζε την ίδια την κατασκευή, τον τόπο της, τον τρόπο της, μέχρι και την ίδια την ζωή των ανθρώπων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από αρχή. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί στον τάφο της Αμφίπολης και μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένα από τα μυστικά του μνημείου είναι τα εξής:

ΣφίγγεςΡόδακεςΚαρυάτιδες

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Σφίγγες

Η Σφίγγα μπορεί μεν να ήρθε από την Αίγυπτο, αυτό όμως δεν έγινε λόγω της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Η αμφίδρομη σχέση των δύο πολιτισμών είχε ξεκινήσει πολλούς αιώνες πριν. Ακόμα και η ετυμολογία της λέξης είναι πιθανόν να είναι αρχαία αιγυπτιακή. Κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από την παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης Sheshep-ankh, η οποία σημαίνει ζώσα εικόνα παρά από το ελληνικό «σφίγγω».

Στην ελληνική μυθολογία, η Σφίγγα, φανταστικό πλάσμα-σύμβολο του μυστηριακού, ήταν στενά συνδεδεμένη με τον μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα του Οιδίποδα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας.

Στις ελληνικές αναπαραστάσεις απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού, ουρά ερπετού και φτερά πτηνού.

Διάσημη ελληνική σφίγγα ήταν η σφίγγα των Ναξίων, στημένη κοντά στον ναό του Απόλλωνα, επάνω σε έναν ψηλό κίονα με ιωνικό κιονόκρανο. Παρόμοιες σφίγγες υπήρχαν και σε άλλα ιερά, σώζονται όμως αποσπασματικά. Η χρησιμοποίησή τους στον τάφο της Αμφίπολης δείχνει σαφώς μία σχέση με την Αίγυπτο, όχι του κατασκευαστή αλλά του ενοίκου του ή αυτού που τον παρήγγειλε.

Ρόδακες

Ο ρόδαξ (ρόδακας) της Αμφίπολης έχει 16 φύλλα. Οχτώ στο εσωτερικό του και οχτώ μεγαλύτερα στο εξωτερικό του. Ίδιος ρόδακας βρίσκεται και στην λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου του Β” που βρέθηκε στην Βεργίνα. Ωστόσο στην χρυσή λάρνακα υπάρχει και σε άλλη μία μορφή με μόνο 10 φύλλα. [Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ]

Ο 16φυλλος ρόδακας όμως δεν συναντάται μόνο αυτόνομος. Είναι αυτός που βρίσκεται στο κέντρο του 16ακτινου λεγόμενου Ήλιου της Βεργίνας, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην χρυσή λάρνακα του Φιλίππου. Έναν Ήλιο της Βεργίνας ο οποίος έχει την ίδια δομή με τον ρόδακα. Έχει δηλαδή οχτώ μεγάλες ακτίνες και οχτώ μικρότερες.

Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ότι ήταν ηλιακό σύμβολο, σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου. Άλλη θεωρία τον θέλει να απεικονίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (φως, νερό, φωτιά, γη) και τους 12 θεούς του Ολύμπου, με τους άνδρες στην μία πλευρά και τις γυναίκες στην άλλη.

Καρυάτιδες

Οι Καρυάτιδες ως διακόσμηση υπάρχουν στο Ερέχθειο, στους Δελφούς που βρίσκεται ο περίφημος θησαυρός των Σιφνίων, στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη οι γνωστές «Μαγεμένες». Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί που έχουν μελετήσει αυτές της Ακρόπολης των Αθηνών, πάντως, οι… Μακεδόνισσες Καρυάτιδες προέρχονται από τοπικά εργαστήρια της Μακεδονίας και όχι αττικά, είναι μεταγενέστερες και εικάζουν ότι χρονολογούνται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Δεν έχουν καμμία σχέση επίσης με τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν σε θαλαμοειδή τύμβο στη Βουλγαρία το 2013.

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους αρχαιολόγους σύμφωνα με δηλώσεις των οποίων, ήταν από τα τελευταία πράγματα που περίμεναν να συναντήσουν κατά την ανασκαφή. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που συναντάται Καρυάτιδα σε μακεδονικό τάφο.

Συγκεκριμένα για τις Καρυάτιδες -εφόσον είναι τα μοναδικά αγάλματα που έχουν βρεθεί στον τάφο μέχρι στιγμής- θα πρέπει να σταθούμε στο μέγεθός τους. Είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερες του φυσικού μεγέθους (αναλογιζόμενοι και το ύψος των ανθρώπων εκείνης της εποχής). Τα αγάλματα σε τάφους σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν μικρότερα, ίσα ή ελάχιστα μεγαλύτερα του φυσικού μεγέθους εφόσον επρόκειτο για θνητούς. Στην περίπτωση της Αμφίπολης όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το μέγεθός τους υποδεικνύει πως φυλούν κάποιον ο οποίος θεωρήθηκε θεός κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο μοναδικός Μακεδόνας ο οποίος θεωρήθηκε θεός κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, και ο Κάσσανδρος

Όπως έχουμε ήδη γράψει, δύο μόνο άτομα θα μπορούσαν να έχουν τέτοιου είδους τάφο στην Αμφίπολη της Μακεδονίας. Αφενός ο Μέγας Αλέξανδρος για τον οποίο ο κόσμος είχε μεγάλη ιδέα, και αφετέρου ο Κάσσανδρος ο οποίος ο ίδιος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Ο Κάσσανδρος, ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, σκότωσε την μητέρα, την γυναίκα και τον γιο και διάδοχο του μεγάλου στρατηλάτη.

Έχοντας ως δεδομένο πως ο ίδιος ήθελε να ξεκινήσει δική του δυναστεία, είναι πολύ πιθανό να επέλεγε άλλο σημείο από τις βασιλικές Αιγές (Βεργίνα) για τον τάφο του. Ίσως να ήταν η Αμφίπολη. Ωστόσο αν και το σενάριο έχει πολλά «κενά» δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το σενάριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυροποιούν, οι Ρόδακες που τους συναντάμε και στον τάφο του Φιλίππου Β', το μέγεθος των Καρυάτιδων, οι Σφίγγες και το μέγεθος ολόκληρου του μνημείου...

The post Θύρα και Καρυάτιδες «οδηγούν» στον Μέγα Αλέξανδρο ως ένοικο του τάφου της Αμφίπολης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα