Θέατρο παραλόγου στα ΑΕΙ: Ποιοι είναι οι «όμηροι» της απεργίας διαρκείας

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες φοιτητές εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο.

Μέχρι στιγμής οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Οι εξεταστικές, άγνωστη η τύχη τους. Τα μαθήματα ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Τα μεταπτυχιακά παρουσιάζουν μία επικίνδυνη καθυστέρηση. Όλο αυτό το σκηνικό έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες

οικογένειες οι οποίες λόγω και της κρίσης επωμίζονται τεράστια οικονομικά βάρη προκειμένου να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Την ίδια ώρα και η ίδια η απεργία δείχνει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και σε άλλα πανεπιστήμια που ενεπλάκησαν με τη διαθεσιμότητα διοικητικών, αλλά αντιμετωπίστηκαν γρηγορότερα, χωρίς να μπει σε κίνδυνο το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι συνέπειες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, που συνοδεύονται και από αποκλεισμό των πανεπιστημίων, είναι ολέθριες για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους αλλά και για τους εργαζομένους.

Η όλη εικόνα δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα σε πολλούς εργαζομένους οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, αλλά δεν πληρώνονται επειδή δεν δύναται να εργαστούν λόγω της παρατεταμένης απεργίας. Ορισμένοι έχουν μήνες ολόκληρους για να πληρωθούν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι ερευνητές που απασχολούνται σε διάφορα προγράμματα δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους λόγω της απεργίας. Πολλά είναι επίσης και τα επιστημονικά συνέδρια που είχαν προγραμματιστεί στους χώρους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ τα οποία ακυρώνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να απορροφηθούν κονδύλια, τα οποία μάλιστα κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά. Υποχρεώσεις ιδρυμάτων προς τρίτους δεν εξυπηρετούνται ενώ δεν είναι δυνατόν να γίνει προμήθεια υλικών για εργαστήρια κλπ.

Καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού που εργάζονται ως επισκέπτες καθηγητές σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώνονται για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και τον αποκλεισμό των Πανεπιστημίων. Έτσι, όπως δημοσιεύει το Έθνος, πολλοί είναι αυτοί που αναβάλλουν ο ένας μετά τον άλλον το ταξίδι τους καθώς δεν μπορούν να εργαστούν. Η δυσφήμιση για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχει προηγούμενο...

Από την άλλη, οι φοιτητές οι οποίοι κάνουν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα είναι όμηροι της κατάστασης καθώς δεν μπορούν να λάβουν τους τίτλους σπουδών τους, κάτι που τους εμποδίζει από το να προγραμματίσουν και τα επόμενα βήματά τους, όπως το να υποβάλλουν αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η εβδομάδα λοιπόν που έρχεται είναι κρίσιμη, καθώς κρίνεται η τύχη του ίδιου του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ αποφασίζουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους ή εάν θα επιτρέψουν στις σχολές να ξεκινήσουν το πρόγραμμά τους και να σταματήσουν την ομηρία όλων των παραπάνω ατόμων που επηρεάζονται. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα υπήρχε ένα κλίμα εκτόνωσης και κάποιες συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη με τις πρυτανικές αρχές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Η εικόνα όμως αντιστράφηκε πλήρως εξαιτίας δύο γεγονότων. Το ένα ήταν η προσφυγή του υπουργού στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Το άλλο, η ειδοποίηση που έφθασε στους 200 μη απογραφέντες υπαλλήλους με την οποία παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.

Ανάμεσα στους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι και 69 άνθρωποι στους οποίους δεν δόθηκε το δικαίωμα να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής γιατί η ειδικότητά τους καταργήθηκε. Πρόκειται για τους φύλακες και τους χειριστές ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι κλάδοι οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι θα αντικατασταθούν από ιδιωτικές εταιρείες με άλλη σχέση εργασίας.

Ο υπουργός από την πλευρά του, πάντως, αφού για μέρες άφηνε να διαρρεύσουν σενάρια επιστράτευσης, το μεσημέρι της Παρασκευής τα διέψευσε κατηγορηματικά. Είχαν βέβαια προηγηθεί οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου, που έκρινε την απεργία παράνομη, αλλά και του ΣτΕ, που απέρριψε τις προσφυγές των Ιδρυμάτων για αναστολή της υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β. Οπως δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «ο νόμος θα εφαρμοστεί και τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν. Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα δικαιώματα μεγάλης πλειοψηφίας φοιτητών και ελληνικών οικογενειών. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά όχι καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Δηλώσεις ο υπουργός έκανε και για το εξάμηνο, που κυριολεκτικά κρέμεται από μια κλωστή, για τους φοιτητές των δύο κεντρικών Ιδρυμάτων. Και γι' αυτό ήταν κατηγορηματικός και δήλωσε ότι «ι θα σωθεί» γιατί, όπως είπε, «τα μαθήματα αρχίζουν κανονικά 10-15 Οκτωβρίου, άρα έχουν χαθεί μόνο 3-4 εβδομάδες και αυτές μπορούν να αναπληρωθούν».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα