Ταφόπλακα Γιούνκερ στις ελπίδες της Ελλάδας – Σε γραμμή ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην αποσαφήνιση ότι οι διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα θα εκκινήσουν ξανά αρχικά σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιούνκερ ανάφερε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος έδωσε το στίγμα ότι

οι πολιτικές συζητήσεις «αναστέλλονται» έως ότου ολοκληρωθεί η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν εκ νέου σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση που χρησιμοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε πως η Επιτροπή έχει διατυπώσει τις προτάσεις της, τις οποίες μελέτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη.

Η σημερινή παρέμβαση Γιούνκερ έρχεται μόλις μια ήμερα μετά την αποκάλυψη από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, καθώς η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε ο Ράις μη κρύβοντας την ενόχληση του.

Σήμερα εξάλλου έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δέχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας να παραστούν «παρατρεχάμενοι» - όπως ελέχθη από κυβερνητική πηγή- του ΔΝΤ στη συνάντηση τους με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβιοσί αναγκάζοντας τα στελέχη του Ταμείου να αποχωρήσουν.

The post Ταφόπλακα Γιούνκερ στις ελπίδες της Ελλάδας – Σε γραμμή ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα