Τα νέα… Δεκεμβριανά – Άλλοι θα μιλάνε για διλήμματα και άλλοι για ωμό εκβιασμό

Η συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου είχε θεωρηθεί από όλους ότι θα ήταν business as usual. Κι όμως δεν ήταν έτσι, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Πραγματικά, η απόφαση των κυρίων Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου να επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για το σύνολο του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Οι δύο ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισαν κάτι το οποίο είχαν συζητήσει και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά έγινε δυνατόν να οριστικοποιηθεί μόνον μετά τη διαβεβαίωση των εταίρων μας ότι μας παρέχουν δίμηνη παράταση του μνημονίου χωρίς όρους και περαιτέρω προϋποθέσεις.

Έτσι, τα ενδεχόμενα ήταν δύο:

Είτε η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να κλείσει μια νέα συμφωνία που προφανώς θα περιέχει και νέες υπαναχωρήσεις μικρές ή μεγάλες και μετά να προσπαθήσει να εκλέξει πρόεδρο - Η μέθοδος κρίθηκε εξαιρετικά αμφίβολη ως προς το τελικό αποτέλεσμα καθώς διατηρεί το καθεστώς της αβεβαιότητας στην κοινή γνώμη και φθείρει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.Είτε θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία των κινήσεων βάζοντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε θέση οδηγού των εξελίξεων – Είναι προφανές και αυταπόδεικτο το γιατί επελέγη αυτός ο δρόμος.

Το σκεπτικό είναι τελικά απλό και εξαιρετικά πολιτικό. Η πίεση μεταφέρεται αρχικά στους βουλευτές και στη συνέχεια, αν χρειαστεί στο λαό. Άλλοι (η κυβέρνηση) θα το πούνε δίλημμα και άλλοι (η αντιπολίτευση) εκβιασμό.

Κεφάλαιο πρώτο, οι βουλευτές στην πρέσα

Οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εδώ και τώρα αν θα εκλεγεί νέος πρόεδρος ή αν θα προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές για την ανάδειξη της κυβέρνησης.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο όλοι γνωρίζουν ότι η Τρόικα αναμένεται μια οριστική απάντηση στα διατυπωμένα της αιτήματα έως το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει η δίμηνη παράταση.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία εκλογής προέδρου το δίλημμα – εκβιασμός είναι σχετικά απλούστερο. Υπάρχουν δύο θεωρητικά μπετοναρισμένα μπλοκ: Η κυβερνητική πλειοψηφία που αποτελείται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής από τους οποίους θεωρητικά δεν αναμένεται καμία έκπληξη.

Στη μέση υπάρχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αυτή η ομάδα βουλευτών θα βρεθεί στις συμπληγάδες. Η κυβέρνηση αναζητά και ελπίζει ότι θα βρει 25 βουλευτές από μια δεξαμενή 46 βουλευτών. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως καθώς εκτός των άλλων δεν είναι γνωστό και το πρόσωπο του ή της υποψήφιας προέδρου Δημοκρατίας που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Εκλογές και μπερδέματα

Αν τελικά δεν επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές με πιθανές ημερομηνίες είτε την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου είτε τις δύο πρώτες του Φεβρουαρίου.

Η χώρα θα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο και όλα τα διλήμματα - εκβιασμοί θα βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα. Θα είναι προφανώς η πιο δύσκολη απόφαση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σαφές προβάδισμα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και πολλοί πιστεύουν ότι η πρωτιά είναι δεδομένη. Αυτό που δεν είναι δεδομένο, κάθε άλλο μάλιστα, είναι η αυτοδυναμία. Άρα, αμέσως μετά αρχίζουν τα σενάρια για την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς η διαφορά έχει τη δική της καθοριστική σημασία. Δεν είναι το ίδιο ένα εκλογικό αποτέλεσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με τρεις μονάδες ή με το να προηγείται με 6, 7 ή και 8 μονάδες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή, για -προφανείς- διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση.Επίσης, το ΚΚΕ αποκλείεται ανεξαρτήτως του τι θα πει ή θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει έστω και ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ακόμη κι αν χρειάζεται έστω και μία ψήφο για να κυβερνήσει.Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εξαιρετικά αμφίβολο -με βάση τις δημοσκοπήσεις- ότι θα είναι στην επόμενη Βουλή.Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ακόμη κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα κληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκυβερνήσουν. Το πιθανότερο είναι να δώσουν ψήφο στήριξης με δική τους πρωτοβουλία.Από εκεί και πέρα, προφανέστατα θα υπάρξει το Ποτάμι για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι υπό τις παρούσες προϋποθέσεις δεν αποτελεί εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Τα άλλα σενάρια: Κυβέρνηση εθνικού σκοπού, ψήφος ανοχής ή νέες εκλογές

Στα συρτάρια υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια που θα συζητηθούν πολύ αν όλα τα άλλα αποδειχθούν ατελέσφορα. Το ένα μιλάει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς να γίνεται σαφές αν πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ή κάποιος άλλος και το δεύτερο θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και με ψήφο ανοχής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Σε περίπτωση που κανένα και από αυτά δεν γίνεται δεκτό, τότε η μόνη λύση που θα απομείνει θα είναι οι νέες εκλογές, αφού πρώτα η Βουλή εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική ή με απόλυτη πλειοψηφία.

The post Τα νέα… Δεκεμβριανά – Άλλοι θα μιλάνε για διλήμματα και άλλοι για ωμό εκβιασμό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα