Τα μυστικά του ίντερνετ μάρκετινγκ που οφείλεις να γνωρίζεις – Πόσο «αθώο» είναι τελικά το Spotify;

12:51 9/6/2015 - Πηγή: KoolNews

Το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν άπειρες δυνατότητες σε νέους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Φτάνει να τις αξιοποιεί κανείς σωστά.

Αύγουστος του 2014 στην Κολωνία. 12.000 άνθρωποι χορεύουν και τραγουδούν. Επί σκηνής το κολωνέζικο ροκ συγκρότημα Kasalla. Η συναυλία βιντεοσκοπείται και τρεις μήνες αργότερα το dvd κυκλοφορεί στην αγορά με την «ευγενική οικονομική υποστήριξη» των οπαδών. Το dvd

χρηματοδοτήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από τους θαυμαστές (Pledger) του συγκροτήματος. Ο σχετικός όρος της συγκεκριμένης χρηματοδότησης ακούει στο όνομα Crowdfunding.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Ζίλκε Βινς και Κώστας Συμεωνίδης, για κάθε είδους βοήθεια υπήρξε και το σχετικό αντάλλαγμα από τα πέντε μέλη του συγκροτήματος: για παράδειγμα, t-shirt του συγκροτήματος έναντι 30 ευρώ, ενυπόγραφες αφίσες, το πρώτο ηλεκτρικό μπάσο του μπασίστα έναντι 700 ευρώ ή και πριβέ συναυλία δωματίου έναντι 3.800 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το συγκρότημα κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 ευρώ και να χρηματοδοτήσει το dvd. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν συγκεντρωνόταν το αναγκαίο ποσό, τα χρήματα θα επιστρέφονταν στους Pledger και το συγκρότημα θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Στρατηγική direct-to-fan

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στη στρατηγική direct-to-fan, έναν ιδιαίτερα προσφιλή όρο σε μουσικούς κύκλους, που σημαίνει την απευθείας επαφή με τον οπαδό, χωρίς τη διαμεσολάβηση δισκογραφικών εταιρειών, αλλά και χωρίς τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μουσικής iTunes και Amazon. «Ως νέοι καλλιτέχνες πρέπει να οικοδομήσουμε οπωσδήποτε μια στενή επαφή με τους θαυμαστές», λέει ο μουσικός Μαρκ Βίντερμπεργκ. Στην ιστοσελίδα του δίνει συμβουλές περί αυτοπροβολής. «Παλαιότερα ο στόχος ενός μουσικού ήταν να τον ανακαλύψει μια δισκογραφική και να υπογράψει συμβόλαιο. Σήμερα το μάρκετινγκ γίνεται με διαφορετικό τρόπο».

Πώς όμως βρίσκει κανείς τους μελλοντικούς θαυμαστές του; «Θα πρέπει φυσικά να εντοπίσει κανείς το κατάλληλο κοινό», λέει ο μουσικός Γιούλιαν Άνγκελ. «Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στοχευμένα ομάδες στο facebook ή ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται με το ίδιο είδος μουσικής. Εκεί ακριβώς θα πρέπει να διαδώσεις στη συνέχεια τη μουσική σου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχή μπορεί να γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο youtube ή στο Soundcloud, στόχος όμως θα πρέπει να είναι να τους προσελκύσεις στη συνέχεια στην προσωπική σου ιστοσελίδα.

Μπορεί να πρόκειται για έναν δύσκολο και χρονοβόρο τρόπο να διαφημίσει κανείς τη μουσική του, ωστόσο η προσπάθεια αξίζει. Σε περίπτωση επιτυχίας όλα τα λεφτά καταλήγουν αποκλειστικά στην τσέπη του καλλιτέχνη.

Το Spotify ως… εφαλτήριο

Μπορεί οι πλατφόρμες streaming, όπως το Spotify, να «ενοχλούν» τους διάσημους σταρ της μουσικής βιομηχανίας, ωστόσο για νέους καλλιτέχνες προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες να γίνουν γνωστοί. Με μια προσφορά 20 εκατομμυρίων τραγουδιών ο αλγόριθμος του λογισμικού του Spotify αναζητεί τραγούδια παρόμοιας μουσικής κατεύθυνσης.

Όποιος ακούει ροκ, θα δει σχετικές προτάσεις του Spotify όπου μπορεί να υπάρχει και κάποιος νέος και εντελώς άγνωστος καλλιτέχνης. Εάν αρέσει στο χρήστη και αυτός το μοιραστεί με τους φίλους του, τότε πολύ γρήγορα ένας άγνωστος μέχρι χθες καλλιτέχνης μπορεί να γίνει εν μια νυκτί διάσημος. Καλύτερο παράδειγμα για του λόγου το αληθές οι γερμανοί μουσικοί Milky Chance. Όταν το «κατάλληλο» άτομο μοιράστηκε το τραγούδι τους με τους «κατάλληλους» ανθρώπους, το Stolen Dance έγινε γρήγορα παγκόσμιο χιτ.

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αμάντα Πάλμερ. Όταν ήταν σε περιοδεία με το συγκρότημά της Dresden Dolls, αποφάσισε να έρθει σε ακόμη πιο στενή επαφή με τους οπαδούς της. Μέσω twitter ζητούσε από τους οπαδούς της στοχευμένη βοήθεια. Όπου και να βρέθηκε στον κόσμο, έλαβε τη βοήθεια που χρειαζόταν. Έτσι κάποια στιγμή χρειάστηκε ένα πιάνο πριν από μια συναυλία. Μετά από μια ώρα το πιάνο βρέθηκε. Βραδινό ή ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί;

Πάντα κάποιος θαυμαστής προθυμοποιούνταν να βοηθήσει την ίδια και το συγκρότημά της. Με τον τρόπο αυτό η Αμάντα Πάλμερ κέρδισε χιλιάδες οπαδούς. Το αποκορύφωμα; Για να χρηματοδοτήσει το νέο της CD η Αμερικανίδα χρειάστηκε 100.000 δολάρια. Στο τέλος κατάφερε να συγκεντρώσει 1,2 εκατομμύρια!

Πηγή: dw.de

The post Τα μυστικά του ίντερνετ μάρκετινγκ που οφείλεις να γνωρίζεις – Πόσο «αθώο» είναι τελικά το Spotify; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα