Τα γαλάζια τραπέζια της συσπείρωσης και το άνοιγμα στην κοινωνία πριν το συνέδριο

Μπορεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Τρίτης να αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και στη ΝΔ να προετοιμάζονται γι’ αυτή, πλην όμως σε παράλληλο επίπεδο τρέχει και η αναδιάταξη του κόμματος, αλλά και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινωνία. Και μπορεί το σκληρό ροκ που έχει υιοθετήσει η ΝΔ με στόχο την κυβέρνηση να μην πρόκειται να…μαλακώσει, πλην όμως στη γαλάζια πραγματικότητα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα που χρίζουν προσοχής και επιμέλειας. Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει

κύκλο επαφών με την ΚΟ του, προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις του με πολλούς συναδέλφους του ενόψει και του συνεδρίου, την ώρα που οι προσυνεδριακές διαδικασίες τρέχουν κανονικά και καταρτίζεται το μπουκέτο των προτάσεων για τις αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η αλήθεια είναι πως, με το κουαρτέτο να έχει αποχωρήσει, την κυβερνητική κρίση λόγω της λεκτικής αποφοράς του Γιάννη Μουζάλα να έχει ατονήσει και τις εξελίξεις στο προσφυγικό να δρομολογούνται, μετά και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (αν εφαρμοστεί), δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη, η οποία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης. Μέχρι τότε όμως και πέραν του σχολιασμού και της εγρήγορσης για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας που προαναφέρθηκαν, εντός της ΝΔ υπάρχουν και ζητηματα εσωκομματικών ισορροπιών. Άλλωστε, ενόψει συνεδρίου, τα δείπνα, τα τραπέζια και οι καφέδες έχουν επανακάμψει με ένταση.

Τα προσυνεδριακά τραπεζώματα

Η προσυνεδριακή διαδικασία στη ΝΔ είναι κάτι που πλέον μπορεί να…διδάσκεται στις νεότερες γενιές. Καφέδες, συνάξεις στελεχών, μεσημεριανά και βραδινά τραπέζια βρίσκονται σχεδόν στην ημερήσια διάταξη και όσο το συνέδριο (22-24/4) έρχεται πιο κοντά, τότε αυτά θα πυκνώνουν.

Πάντως, στη διαδικασία των τραπεζωμάτων φαίνεται πως έχει μπει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί σύσφιξη σχέσεων με την ΚΟ του κόμματος, την ώρα που διατηρεί άρτια προσώρας τις εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες φερ ειπείν στην περίπτωση της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου θα μπορούσαν να έχουν διαταραχθεί σημαντικά. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως εκλεγμένος πρόεδρος δύο μηνών δεν αμφισβητείται από την ΚΟ του, όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν, πλην όμως είναι κρίσιμο γι’ αυτόν να ελέγξει τις ισορροπίες ενόψει του συνεδρίου και να μην δημιουργήσει εντάσεις, τις οποίες θα μπορούσε να βρει μπροστά του. Δεν είναι άλλωστε λίγοι και εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι είτε προέρχονταν από το προηγούμενο σχήμα συντονιστών και τομεαρχών και δεν αξιοποιήθηκαν είτε ήλπιζαν σε αποκατάσταση και εν τέλει δεν αξιοποίηθηκαν πουθενά. Η ηγεσία της ΝΔ εξηγεί μεν σε όλους πως δεν υπήρχαν…γραμμάτια, πλην όμως ορισμένοι βουλευτές αισθάνονται πως αδικήθηκαν στο εσωτερικό μοίρασμα της τράπουλας.

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει διάφορα ραντεβού με βουλευτές του κόμματος, ενώ πρόσφατα συνέφαγε και με βουλευτές που απαρτίζουν τον τομέα Οικονομικών του κόμματος σε γνωστό εστιατόριο με ψαρικά, σχετικά κοντά στα γραφεία της ΝΔ, όπου συζήτησε από τη μία αναλυτικά τις προθέσεις του ως προς την αναμόρφωση της ΝΔ, πλην όμως είχε μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα με τους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Μάλιστα, τα γεύματα αναμένεται να συνεχιστούν, με τον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων να παίρνει σειρά, ενώ μια καλή ευκαιρία για ζύμωση και εξαιρετικό φαγητό ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε λόγω της ονομαστικής της εορτής η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη το Σάββατο το βράδυ, δεξίωση στην όποια έδωσε μέχρι κάποια στιγμή το «παρών» και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αποτέλεσε πόλο έλξης για συζήτηση και συμβουλές για πολλούς καλεσμένους. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη είχε παραθέσει και γεύμα στους βουλευτές του τομέα της την προηγούμενη Δευτέρα, πάλι στο σπίτι της.

Καταστατικές αλλαγές, περιοδείες και άνοιγμα στην κοινωνία

Την ίδια ώρα λοιπόν που ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται τόσο με το να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση όσο και με το να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της ΝΔ, στο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού, ορισμένοι άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και ειδικά διαμορφωμένες ομάδες εργάζονται για την προετοιμασία του συνεδρίου.

Αναμένεται να προωθηθούν σημαντικές καταστατικές αλλαγές, όπως η θητεία του προέδρου, η αξιολόγηση του ίδιου του προέδρου και των οργάνων από κάποια βάση, η αύξηση του ρόλου των κομματικών οργανώσεων, ίσως και με τη συμμετοχή τους στην επιλογή υποψήφιων βουλευτών, η αλλαγή της δομής της Πολιτικής Επιτροπής, για την οποία υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις (να αποτελείται μόνο από αιρετούς, να υπάρξει συνδυασμός ex officio με λιγότερους αιρετούς κλπ.), ενώ προωθείται και η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών της ΝΔ. Ένα ακόμα ζήτημα, για το οποίο δεν έχει υπάρξει οριστική κατάληξη, είναι αν θα θεσμοθετηθεί ασυμβίβαστο μεταξύ κρατικής θέσης και υποψηφιότητας για τη Βουλή, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ακόμα ανοιχτός για τα μέλη του κόμματος που καλούνται να τοποθετηθούν επί όλων των παραπάνω, υπό τη μορφή ερωτήσεων με εναλλακτικές απαντήσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία τάσεων, ενώ το συνέδριο της ΝΔ για πρώτη φορά θα έχει και πάνελ, τόσο τη δεύτερη μέρα όσο και την τρίτη, για τα οποία εργάζονται τόσο οι γραμματείες του κόμματος όσο και πιο στοχευμένα η γραμματεία στρατηγικού σχεδιασμού. Παράλληλα, ξεκινούν τη δουλειά τους και οι ομάδες εργασίες για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, project που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά ίσως παρουσιαστούν εκεί κάποιες πρώτες προτάσεις.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει στην κοινωνία, χωρίς πάντα αυτό να γίνεται με την κάλυψη των ΜΜΕ. Έτσι, τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε τόσο ένα γραφείο μηχανικών στο Γκάζι, όσο και ένα άλλο γραφείο οικονομολόγων με μπλοκάκι. Τις εν λόγω επισκέψεις θα τις συνεχίσει, μιας και, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας. Ακόμα, η επιλογή της Δυτικής Αττικής με την περιοδεία στον Ασπρόπυργο αποτέλεσε μήνυμα του προέδρου της ΝΔ πως η κυβέρνησή του θα μπορέσει να δημιουργήσει προοπτική για όλους, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι επόμενοι σταθμοί των περιοδειών του.

The post Τα γαλάζια τραπέζια της συσπείρωσης και το άνοιγμα στην κοινωνία πριν το συνέδριο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα