Τα επτά χαράτσια του Αυγούστου- Πώς θα μας πάρουν 8,5 δισ. ευρώ

10:14 1/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Επιβαρύνσεις που θα αγγίξουν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ περιμένουν τους πολίτες καθώς ο Αύγουστος φέρνει μαζί του φόρους και τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας προκειμένουν να συγκεντρωθούν τα ποσά μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι πρώτες επιβαρύνσεις αφορούν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Συγκεκριμένα το ραβασάκι για τον ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί το α' μισό του Αυγούστου σε περισσότερους από 500.000 φορολογουμένου οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα αντικειμενικής

αξίας άνω των 200.000 ευρώ και θα πρέπει να τον καταβληθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τον ΦΑΠ του 2013 και 2013.

Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο πρέπει να αποδοθεί σε πέντε δόσεις, με τους ιδιοκτήτες να έχουν ξεκινήσει ήδη την καταβολή. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τον φόρο εισοδήματος, με τα σχετικά εκκαθαριστικά να έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται μετά την επιτάχυνση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σε αυτά θα περιέχεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

Δύσκολο θα είναι το καλοκαίρι και για τους κατόχους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνας και αεροσκάφους οι οποίοι θα κληθούν με ξεχωριστό εκκαθαριστικό να καταβάλλουν το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Τέλος για να μην... χαλαρώνουμε υπενθμίζεται πως τον Οκτώβριο θα πρέπει να καταβάλλουμε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014.

Όλα αυτά βέβαια σε μια συγκυρία που η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ναδίρ και η ανεργία κυμαίνεται στο 27%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω επιβαρύνσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία για το τρέχον έτος πρέπει να αποδώσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων υποχρεώσεων θα μετατραπεί σε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι την επόμενη τριετία η νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα