Συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία: Δεύτερος γύρος για τη ΝΔ με τον Σαμαρά να επιμένει σε συνδιάσκεψη

08:49 8/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Ο δεύτερος εσωκομματικός γύρος για τη ΝΔ θα παιχτεί σήμερα, Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι και μετά στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, μιας και συνεδριάζει εκεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Τον λόγο αναμένεται να λάβουν και πολλοί βουλευτές αλλά και πολλά άλλα, κεντρικά στελέχη του κόμματος που βρίσκονται επίσης σε καίριες θέσεις, με τον Αντώνη Σαμαρά όμως να εμμένει στη θέση του περί διενέργειας εθνικής συνδιάσκεψης και όχι έκτακτου συνεδρίου, ενώ ο πρόεδρος

της ΝΔ αισθάνεται πως κερδίζει χρόνο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατέρχεται στην Πολιτική Επιτροπή με την αίσθηση πως έχει κερδίσει χρόνο στο τιμόνι του κόμματος. Συνεργάτες του διαπιστώνουν πως υπήρξε μεν αμφισβήτηση σε αποφάσεις που λαμβάνει και έλαβε, πλην όμως αυτές δεν έχουν πάρει τη μορφή τσουνάμι επ’ ουδενί τρόπο, ενώ δεν διαφαίνεται και κάποιος που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την ώρα τον κύριο Σαμαρά για την ηγεσία του κόμματος. Τούτων δοθέντων, οι ίδιες πηγές πέριξ του κυρίου Σαμαρά εκτιμούν πως το πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του κόμματος, επαναφοράς των κομματικών λειτουργιών, αλλαγής επικοινωνιακού στίγματος αλλά και η διενέργεια εθνικής συνδιάσκεψης άμεσα, συνδυαστικά με την αβεβαιότητα λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει τη χρυσή τομή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό και του δίνει πολύτιμο χρόνο.
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται να λάβουν το λόγο και στην Πολιτική Επιτροπή-ακόμα και αν δεν το είχαν αποφασίσει σε πρώτο χρόνο-και οι οποίοι θα θέσουν εκ νέου το θέμα του συνεδρίου και στην ΠΕ, όπου εκπροσωπείται και η λεγόμενη ραχοκοκαλιά του κόμματος. Πάντως, ακόμα και βουλευτές που ζήτησαν έκτακτο συνέδριο εκτιμούν πως δύσκολα θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην ΠΕ, με αποτέλεσμα ο κύριος Σαμαράς να εμμείνει στη θέση του. Οι ίδιοι όμως θα ήθελαν να δουν ένα κύμα υποστήριξης από μεσαία στελέχη που αφουγκράζονται πιο άμεσα τη βάση, ώστε να μπορούν να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα που θα επαναλαμβάνουν από τη Δευτέρα και πάλι.

Παρεμβάσεις από τις φυλές της ΝΔ

Στη συνεδρίαση της ΠΕ, ενός οργάνου που θεσμοθετήθηκε με το συνέδριο του 2013 και για το οποίοι υπήρξε εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αναμένεται να μιλήσουν πολλά στελέχη που δεν ανήκουν στην ΚΟ, πλην όμως παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κόμμα και η παρέμβασή τους θα έχει σημασία για την επόμενη μέρα.

Θα παρευρεθεί και θα τοποθετηθεί σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά πληροφορίες από συνεργάτες του, η παρέμβασή του θα είναι ενωτική, θα έχει σε πρώτο πλάνο τη χώρα, θα φωτογραφίζει όμως και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΝΔ στο νέο, διαμορφούμενο τοπίο. Με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται και η παρέμβαση του δημάρχου Αμαρουσίου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γιώργου Πατούλη. Εν μέσω φημών πως ο κύριος Πατούλης προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός κινήματος της αυτοδιοίκησης, ο γαλάζιος παράγοντας θα τοποθετηθεί για το πώς πρέπει να κινηθεί η ΝΔ από εδώ και στο εξής.

Είναι πιθανό να τοποθετηθεί στην ΠΕ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης θα απουσιάζει. Πιέσεις να μιλήσει δέχεται και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, ενώ γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη θα λάβουν το λόγο, με πολλά από αυτά να εμφανίζονται θυμωμένα με τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας το προηγούμενο διάστημα αλλά και με την διάλυση των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Τέλος, κρίσιμες θα είναι και οι τοποθετήσεις της νεολαίας. Το λόγο θα λάβει σίγουρα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο οποίος στο παρελθόν δεν έχει μασήσει τα λόγια του και έχει εμφανιστεί υπέρ της επαναβεβαίωσης της ιδεολογικής θέσης της ΝΔ και έχει επιτεθεί εναντίον στελεχών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται πως ο κύριος Ιωαννίδης, από κοινού με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου είχαν συμμετάσχει και στο περίφημο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου στην Αθηναΐδα.

Τέλος, χολωμένη με την κομματική ηγεσία είναι η γενιά των πρώην οννεδιτών και νυν τριανταπεντάρηδων-σαραντάρηδων. Αυτά τα στελέχη εμφανίζονται να επιζητούν την ανανέωση της ΝΔ όχι μόνο σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο προσώπων, τονίζοντας την ανάγκη φρεσκαρίσματος της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Σημειώνεται πως αυτά τα πρόσωπα που χαράσσουν μια αυτόνομη πορεία εντός ΝΔ χρημάτισαν σε κεντρικές θέσεις της γαλάζιας νεολαίας αλλά και της ΝΔ από τα μέσα της δεκαετίας του 90 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

The post Συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία: Δεύτερος γύρος για τη ΝΔ με τον Σαμαρά να επιμένει σε συνδιάσκεψη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα