Συναγερμός μετά από λύσσα σε αγελάδες – Aπαγορεύτηκε η διάθεση γάλακτος

Σε κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο Κιλκίς «χτύπησε» η λύσσα σπέρνοντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό –και όχι μόνο- κόσμο και σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, δύο κρούσματα του θανατηφόρου και επικίνδυνου για τον άνθρωπο ιού επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μυριόφυτο του Νομού Κιλκίς. Είναι τα πρώτα κρούσματα σε παραγωγικά, έπειτα από δεκάδες κρούσματα σε ζώα κυρίως της άγριας πανίδας.

Τα δείγματα στάλθηκαν στο αρμόδιο ιολογικό εργαστήριο του υπουργείου

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ταυτοποίησε τα κρούσματα, το πρώτο την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο το απόγευμα του Σαββάτου.

Με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας η μονάδα, που αριθμεί 60 αγελάδες, απομονώθηκε και απαγορεύτηκε η μετακίνηση των ζώων, τα οποία θα θανατωθούν στο σύνολό τους. Επίσης, απαγορεύτηκε η διάθεση γάλακτος από τη μονάδα, ενώ τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες της εμβολιάστηκαν προληπτικά για το ενδεχόμενο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον επικίνδυνο ιό, που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν το γάλα είναι μολυσμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει υποστεί βρασμό ή παστερίωση.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα