Στους δρόμους χιλιάδες Ισραηλινοί κατά της λιτότητας

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ το Σάββατο το βράδυ και σε αρκετές άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι κατά του προϋπολογισμού λιτότητας που σύντομα θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λάπιντ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, και αρκετές εκατοντάδες στην Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και στις μικρότερες πόλεις, Μοντίν, Ρισόν Λετζιόν και Ασχόντ. «Πρέπει να τα πάρετε

από τους μεγιστάνες, όχι από εμάς» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση των φόρων, και του ΦΠΑ και ταυτόχρονες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

Οι διαδηλωτές είχαν στο «στόχαστρο» τον Γιαΐρ Λάπιντ, τον λαϊκιστική αριστερό, ουσιαστικό νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, ο οποίος προεκλογικά εμφανίστηκε ως ο υπέρμαχος της μεσαίας τάξης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά, όταν ανέλαβε την εξουσία στο υπουργείο Οικονομικών, πρότεινε έναν σφιχτό προϋπολογισμό στην συντηρητική κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, προειδοποίησε τους διαδηλωτές για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ισραηλινής οικονομίας, η οποία μέχρι σήμερα, είναι σχετικά ανέγγιχτη από την παγκόσμια κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα