Στον ιμπρεσιονιστή συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσσύ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Αφιερωμένο στο συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσσύ είναι σήμερα το Google, βάζοντας ένα όμορφο doodle προς τιμήν του.

Ο μεγάλος ιμπρεσιονιστής συνθέτης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1862 στο Σαν Ζερμέν (Saint Germain), κοντά στο Παρίσι. Καθώς μεγάλωνε, ο Ντεμπυσσύ έδειχνε απροκάλυπτα πως νοιαζόταν ελάχιστα έως καθόλου για τη γνώμη που θα σχημάτιζαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Από παιδί ακόμη άρχισε να συνθέτει, ενώ οι συνθέσεις του, αν και δεν ήταν σύγχρονες

(όπως εμφανίστηκαν μερικά χρόνια αργότερα, σπάζοντας τη μελωδία και το ρυθμό), ακούγονταν παράξενες για τα συντηρητικά τότε δεδομένα της εποχής.

Ήταν ίσως ο πρώτος από τους συνθέτες που αναζήτησε τόσο έντονα πηγές έμπνευσης έξω από την ίδια τη μουσική. Επηρεάστηκε από τους ποιητές του συμβολισμού, όπως το Μαλλαρμέ και το Ριμπώ.

Επίσης, ήταν πολύ έντονη η συμπάθειά του προς όλους σχεδόν τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Από όλα τα παραπάνω, και αφού ακούσει κάποιος τη μουσική του Ντεμπυσσύ, μπορεί να κατανοήσει τι τον κάνει τόσο διαφορετικό από τους άλλους συνθέτες. Θέλησε να δημιουργήσει μια νέα φιλοσοφία στη μουσική, δημιουργώντας «εντυπώσεις», διαθέσεις, παρά να υιοθετήσει κλασικές φόρμες και μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Κονσερβατουάρ (1872- 1884), ο Ντεμπυσσύ ήρθε σε επαφή τον Τσαϊκόφσκι, καθώς και με μέλη της «Ομάδας των Πέντε», τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες που άλλαξαν την πορεία της πακόσμιας μουσικής σκηνής: Μίλι Αλεξέγιεβιτς Μπαλακίρεφ ,Σεζάρ Αντόνοβιτς Κιουί , Αλεξάντερ Μποροντίν, Μοντέστ Πετρόβιτς Μούσοργκσκι και Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι – Κόρσακοβ. Ήταν αναπόφευκτο η επαφή του με αυτούς τους ιστορικούς μουσικοσυνθέτες να μην τον επηρεάσει.

Στη διαμόρφωση του τελικού ύφους της ιμπρεσιονιστικής μουσικής του ρόλο έπαιξε και η μεγάλη του αγάπη για τους ανατολικούς πολιτισμού, των οποίων θαύμαζε την πνευματικότητα και τη γαλήνη που του απέπνεαν.

Ως ιμπρεσιονιστής φιλοδοξούσε με τη μουσική του να μεταφέρει ακουστικά στην ανθρώπινη αντίληψη εικόνες ιμπρεσιονιστικού πίνακα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, ακούγοντας Ντεμπυσσύ έχουν την αίσθηση ότι ταυτόχρονα αντικρίζουν έναν πίνακα του Μονέ ή του Ρενουάρ.

Ο Κλωντ Ντεμπυσσύ, που έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο το 1909, πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση σε συναυλία το 1917 και την επόμενη χρονιά, στις 25 Μαρτίου, υπέκυψε στην επάρατη νόσο, σε ηλικία 55 χρόνων. Η κηδεία του έγινε σε ζοφερό κλίμα λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω βομβαρδισμών του Παρισιού από τους Γερμανούς. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο του Passy στο Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα